Mind Education

Carte bună: Recuperarea. Ce urmează după dependență

Săptămâna aceasta vă recomand cartea „Recuperarea. Ce urmează după dependență”, scrisă de autoarea Leslie Jamison și apărută la editura Publica. O carte care ne poartă prin poveștile mai multor oameni, inclusiv al autoarei, care au avut provocări cu diverse dependențe și ne arată modurile în care ei au trecut prin acest proces de vindecare. Atunci când vorbim despre dependențe de substanțe, mai ales, procesul este cu atât mai anevoios și mai provocator. 

O parte din cartea „Recuperarea” este o încercare de a înțelege o durere care nu are formă sau care se simte, în cuvintele lui Jamison, „vagă” sau „nejustificată”. Autoarea a creat un spațiu în care persoane din medii diverse spun povești diferite despre durerea lor și se confruntă cu consecințe diferite. „Recuperarea” este o narațiune care poate conține acest adevăr și, de asemenea, onorează existența tuturor tipurilor de durere, indiferent de sursele sau expresiile lor. Pe cât de dificil de digerat sunt anumite pasaje, mai ales dacă te regăsești în anumite povești, însă pe atât de valoros este textul și mesajul pe care Jamison vrea să îl transmită.

Ce îmi place foarte mult la această carte este că autoarea expune transparent provocările, drumul, de multe ori complicat, dificil, cu recăderi frecvente, ale persoanelor care se confruntă cu dependența. În același timp, își povestește și propria experiență și abordează și miturile și preconcepțiile din jurul dependenței. Jamison vorbește despre dependență și recuperare cu multă empatie, căldură și înțelepciune și construiește o relatare complexă, detaliată și revelatoare. O carte pe care o recomand cu drag atât persoanelor care au provocări cu dependența (atât de substanțe cât și dependențe mai ușoare, de mâncare, cumpărături etc) cât și persoanelor care au parteneri, prieteni sau membri ai familiei care duc această luptă de vindecare. Este un text care te poate ajuta să înțelegi mai bine prin ce treci sau trece cel de lângă tine și care este parcursul, la ce să te aștepți atunci când pornești pe drumul recuperării.