Mind Education

Carte bună: Rețeta fericirii – Schimbă ceea ce faci, nu felul în care gândești

Happiness by Design. Change What You Do, Not What You Think – Rețeta fericirii – Schimbă ceea ce faci, nu felul în care gândești. – este cartea Dr. Paul Dolan, cercetător în domeniul științelor comportamentale și în studiul fericirii pe care v-o recomand azi. Textul m-a atras datorită colaborării autorului cu Daniel Kahneman pe care îl citesc cu un mare interes și curiozitate și a unei perspective pragmatice asupra fericirii. Din punct de vedere al autorului, elementul cheie al fericirii este resimțirea plăcerii și a motivației în viața de zi cu zi. Mi-a plăcut mult mesajul și rezonez întru totul cu el.

O carte foarte bine documentată, cu multe studii din domenii diferite – economic, social și psihologic – despre fericire și cu multe soluții, idei de reflectat și exersat. Un text care te ajută să-ți schimbi convingerile și teoriile care îți blochează fericirea dar și un text ce îți oferă multe instrumente de schimbare. Unde locuiesc oamenii care contribuie cel mai mult la fericirea mea? Sau Întrebați-i pe alții ce părere au despre fericirea d-voastră! Sau ideea că pentru a fi fericit în relațiile cu ceilalți ai nevoie să accepți imperfecțiunea ta și a lor, ori să-i abandonezi. Ceea ce rar este de dorit, din punctul meu de vedere. Și să crezi că și tu și el sunteți vulnerabili și capabili de schimbare. Auto-perfecționarea, spune autorul este bună doar dacă vă aduce mai multă fericire și relații mai profunde și satisfăcătoare, și sunt perfect de acord cu el. Avem nevoie să acceptăm mai multe despre noi decât acceptăm de fapt, sentimentele de rușine și neadecvare blochează procesul schimbării și evoluției personale. Și să ne așteptăm la ce este mai bine și să avem un plan de rezervă pentru ce este mai rău. Și, un alt lucru foarte valoros pe care autorul ni-l reamintește este că nu apreciem corect cât de mult suntem influențați de context.

Și, dacă mă gândesc la viața în cuplu, nu contează adevărul în sine, cât consecințele lui asupra stării de fericire în cuplu.

Lectură plăcută și o viață plină de sens și fericire vă doresc. Și cunoaștere!

Cartea „Rețeta fericirii” are, în perioada 19 – 25 octombrie 2017, reducere de 20% în librăriile Cărturești din Cluj-Napoca.