Mind Education

Carte bună: Seria cărților Franklin

Mărturisesc, iubesc cărțile. Ador să citesc cărți, în special le devorez pe cele de specialitate dar și cărțile despre viață, life story-urile și biografiile. Am cărți începute peste tot prin casă și la birou. Aleg pe care să le citesc în funcție de starea pe care o am și nu trece luna până nu am deja o listă de cărți în coșul de cumpărături. Nu trece mai mult de o ședință fără să recomand clienților mei câte o carte, potrivită pentru parcursul lor terapeutic. Prin urmare, cred că vă puteți imagina că am încercat să le transmit copiilor mei aceeași pasiune pentru citit și iubirea pentru cărți. I-am obișnuit de bebeluși cu cărți în casă și cu a le citi zilnic iar acum cer constant cărți noi și își doresc mereu să citim. 

Am ales să fac această lungă introducere nu întâmplător. Mai ales atunci când vorbim despre copii, cred că este esențial modelul pe care îl dăm noi ca adulți și cred că este la fel de important ce fel de lecturi cumpărăm pentru ei, ce citim cu ei și ce le recomandăm. Există multe cărți pentru copii, din fericire avem de unde alege, însă din păcate foarte multe nu au un conținut corespunzător. În primul rând de multe ori nu e în conformitate cu vârsta copilului. Un conținut care să fie plăcut, să trezească în ei curiozitatea și dorința de a citi până la sfârșit este foarte important dar în același timp este la fel de important și de a avea un vocabular adecvat, o morală dar mai ales un model de comportament demn de urmat.

Am ales astăzi să recomand seria de cărți ce au ca protagonist broasca țestoasă Franklin. Cărțile urmăresc aventurile broaștei țestoase în timp ce învață despre viață, despre prietenie, despre valori, despre iubire, curaj, frică, tristețe și respectiv pierdere, despre familie și venirea unui nou membru, despre începuturi și greutățile lor, despre frica de întuneric, despre mersul la spital etc.

Seria Cărților cu Franklin este scrisă de Paulette Bourgeois și ilustrată de Brenda Clark. S-a bucurat de succes mondial, făcând parte din categoria cărților educative pentru copii. Vândută în peste 65 de milioane de exemplare și tradusă în peste 30 de limbi, Colecția Franklin a fost lansată în România în anul 2017 de editura Katartis (www.katartis.ro), tradusă de Bianka Diana Galeș. Țestoasa Franklin stă și la baza unei serii de animații de televiziune, DVD-uri și filme de lungmetraj animate. 

În fiecare poveste, Franklin trece prin diverse încercări și învață cum să-și depășească temerile.

Cărțile sunt pline de lecții despre înfruntarea fricilor și despre creștere – parcursul copilăriei și a începerii școlii. Aventurile lui Franklin sunt poveștile perfecte pentru culcare dar nu numai. Sunt foarte bine scrise, copiii se pot identifica foarte ușor cu personajele și cu trăirile broscuței și în același timp oferă un model sănătos de abordare cu înțelepciune a părintelui în momentul unor provocări inerente ale copilăriei, posnăi sau conflicte. Cărțile oferă un model de grijă și bunătate, punând accent pe importanța relațiilor din familie dar și pe importanța sprijinului din comunitate: prieteni, vecini. Cred că cel mai valoros lucru este faptul că urmărește traiectoria copilăriei cu toate experiențele și provocările adiacente vârstei, fiecare carte adresând un subiect valoros, câte o aventură prin care trece orice copil.

Din seria Franklin broscuța țestoasă găsim cărți precum dar nu numai:

Franklin merge la școală

Franklin merge la spital

Franklin are o zi nefericită

Franklin își face un nou prieten

Franklin l-a găsit, a lui să fie

Franklin și vecinii lui

Franklin merge în excursie cu clasa

Franklin și păturica lui

Franklin și întunericul

Franklin spune Te iubesc

Franklin s-a rătăcit

Franklin cel dezordonat

Franklin și surioara lui mai mică

Franklin și furtuna