Mind Education

Carte bună: Sindromul cavalerului pe cal alb

Am citit de curând o carte pe care simt nevoia să o recomand. Sunt sigură că pentru multe persoane ar putea reprezenta o sursă de înțelegere mai profundă a propriului comportament în dinamica din relațiile de cuplu, în special.

Vorbesc despre ”Sindromul cavalerului pe cal alb”, carte scrisă de Mary C. Lamia și Marilyn J. Krieger, amândouă fiind specializate în psihologie clinică.

După cum lasă de înțeles chiar titlul cărții, da, este vorba despre acele persoane care simt nevoia de a fi ”salvatori”. Adică au tendința de intra în relații cu persoane pe care le consideră vulnerabile și pe care, automat, simt ca le-ar putea ajuta. Te recunoști? Dacă da, hai să îți povestesc puțin mai în detaliu despre ce vei citi în această carte:

O idee des auzită, dar tocmai pentru că reprezintă realitatea, este aceea că ne formăm modul de a vedea viața, cu tot ce înseamnă ea (mod de a simți, a gândi, a acționa și a reacționa) în interacțiunile cu părinții noștri. Iar când unul sau ambii părinți nu au capacitatea de a ne îndeplini nevoile emoționale de baza (siguranță, protecție, acceptare, iubire necondiționată), noi, ca și copii, învățăm să ”ducem” cum știm mai bine, această situație. Și când copilul a fost nevoit să devină salvatorul părintelui, (adică a fost mai degrabă prieten, confident, apărător, mediator, etc.), a învățat că acela este rolul lui, aceea este ”superputerea” lui, care îl face să merite iubire și care, în același timp, îl face să uite, pe moment, de acel vid interior care poate însemna nesiguranță, neîncredere, rușine, etc. Așa că, ori de câte ori are ocazia (și are ocazia cu fiecare relație în parte, (tocmai pentru că acesta devine un criteriu important în alegerile făcute), va repeta acest comportament. Doar că, este o capcană enormă, pentru că mereu va ieși învins: dacă nu reușește să-și salveze partenerul(probleme financiare, emoționale, psihologice, dependențe, etc.), se va simți inutil. Iar dacă o face, se va simți debusolat și abandonat, pentru că, dintr-o dată, celălalt nu va mai avea nevoie de el. Iar el nu poate avea o relație în care nu are ceva de salvat. Din păcate,  nu știe cum.

Așa că, ai putea să descoperi, citind această carte, că esti ”cavalerul hiperempatic”, că esti ”cavalerul întinat”, că ești ”cavalerul terifiant/înfricoșat”, cel echilibrat, sau poate chiar ”victima”, persoana salvată.

Oricum ar fi, te invit să citești cartea, are o lectură  plăcută, iar exercițiile propuse de autoare sunt foarte valoroase.