Mind Education

Carte bună: Sometimes Therapy is Awkward

Astăzi vin către voi cu o propunere de carte care este în special utilă studenților sau terapeuților care se află la început de drum, și vor să afle mai multe despre ce înseamnă – cu adevărat – procesul de terapie.

Nicole Arzt este terapeut de familie și cuplu, dar este specializată și în content writing. Cartea ei “Sometimes Therapy is Awkward: a collection of life-changing insights for the modern clinician” descrie dificultățile, nesiguranțele și așteptările cu care se confruntă mulți terapeuți, dar care sunt adesea ascunse sub preș. Autoarea se folosește de propria experiență profesională, de greșelile și lecțiile pe care le-a acumulat de-a lungul anilor, pentru a scoate la iveală și părțile mai puțîn populare ale terapiei.

Un punct foarte valoros pe care îl atinge cartea este faptul că în această profesie, este dificil să primim un feedback acurat legat de munca noastră – studiem cărți și teorii, discutăm cu supervizorii noștri și cu colegii, dar aceștia nu ne pot urmări ședințele de terapie în mod direct. Astfel, e destul de simplu să începem să ne punem la îndoială abilitățile și să ne simțim vinovați dacă nu vedem un progres instantaneu în viața clienților. În special pentru cei care încă nu și-au construit experiență în cabinet, momentele de stagnare și distragere pot fi descurajante. În cărțile de specialitate și în studiile de caz rareori se menționează momentele oarecum stânjenitoare și incomode pentru terapeut, prin urmare rămânem surprinși când își fac apariția în practică.

Un alt aspect care mi-a atras atenția a fost importantă limitelor, în special în relațiile cu clienții. Și acesta poate fi un lucru dificil – ne dorim că persoanele care apelează la noi să ne simtă în siguranță. Ne dorim să fim empatici și primitori, iar limitele ferme pot îndepărta unii clienți. Dar pentru a putea construi o relație terapeutică sănătoasă, pentru a putea împiedică contratransferul și pentru a putea facilita un progres adevărat, sunt necesare granițele, oricât de “plăcuți” ne-am dori să fim.

Personal, mi-a plăcut mult modul în care această carte a abordat părțile “umane” ale terapiei. În definitiv, terapia este un proces complex, și rareori situațiile din viața reală le imită pe cele din cărți. Greșelile și nesiguranțele sunt normale și vor fi prezente pe tot parcursul carierei, dar este esențial să le acceptăm și să dobândim abilitățile necesare pentru a le putea neviga mai ușor în viitor. În momentele de dificultate, e important să ne amintim de ce am ales această profesie, să ne amintim că e nevoie să fim prezenți și conectați în ședințe, pentru a reuși să venim in ajutorul celor ce apelează la noi.