Mind Education

Carte bună: Spun asta doar pentru că te iubesc

Spun asta doar pentru că te iubesc. În ce fel modul în care vorbim poate să clădească sau să distrugă relațiile de familie” este carte bună pe care o recomand azi, a autoarei Deborah Tannen. Cartea a apărut la Editura Trei. Deborah Tannen este profesoară de lingvistică și a scris numeroase texte despre conversațiile în relații și modul în care cuvintele influențează ce simțim și ce gândim în relații, cum cuvintele pot răni sau dimpotrivă pot crea înțelegere și apropiere. „Îmi pasă, deci critic.” este doar un exemplu de conversație care creează multă neînțelegere și suferință. Cum spune însă și autoarea, există speranță și ne putem îmbunătăți modul în care relaționăm unii cu ceilalți.

Cartea pe care o recomand astăzi vă oferă un bun ghidaj în conversațiile din familie, mai ales că fiind și cele mai intime ne și provoacă cel mai mult: „Membrii familiei sunt cea mai mare sursă de alinare și de durere pentru noi. Ne văd cele mai mari calități, așa cum dorim și noi, dar ne văd și defectele. Și uneori ne privesc de atât de aproape încât văd defecte acolo unde alții văd calități.”   

Autoarea aduce în discuție cele două nevoi fundamentale într-o relație, puterea sau controlul și iubirea sau nevoia de conexiune. Cele două nevoi sunt însă pe un continuum și adesea interpretăm ca și control o nevoie de conexiune sau granițele între apropiere și distanță nu ne sunt clare. Prin control, autoarea înțelege responsabilitate personală, libertate de exprimare, autonomie, iar prin conexiune, nevoia de a fi văzut, înțeles, ascultat, alinat. Pe baza acestei legături, autoarea explică de ce copiii deveniți adulți când sunt în casa sau preajma părinților se poartă adesea ca niște copii, fără putere, deci fără responsabilitate sau de ce adesea certurile au motive mult mai profunde decât cele evidente sau de ce bărbații își cer iertare mult mai greu decât femeile.

Pe lângă o bună descriere a ce se întâmplă de fapt când ne certăm, cartea ne propune, din fericire, și soluții, cum să avem conversații profunde și să ne înțelegem unii pe ceilalți, ce înseamnă o conversație de relaționare și alta de informare, sau cum putem depăși percepția asupra lumii formată exclusiv prin tiparele familiei noastre. Care sunt ritualurile de comunicare în relațiile d-voastră de familie? Care este modul în care vă exprimați când apare un conflict sau cum este exprimată aprecierea sau recunoștința? Observați că plângerile și nemulțumirile sunt mult mai frecvente decât recunoștința și aprecierea?  „Speranța șade în discuții, în aceeași măsură în care discuțiile reprezintă un teren minat pe care îl traversăm în fiecare zi pentru a ajunge la familiile noastre în siguranță.”   

Lectură plăcută vă doresc și înțelepciune în modul în care vă trăiți viața în familie.