Mind Education

Carte bună: Stresul – 8 strategii de gestionare

Astăzi vă recomand cartea „Stresul – 8 strategii de gestionare”, scrisă de Elizabeth Anne Scott. Autoarea este consilier și coach, iar în prezent își pregătește doctoratul în psihologie. Ea și-a devotat mare parte din viață pentru a sprijini oamenii să aibă vieți mai sănătoase și mai puțin stresante. Curiozitatea ei despre stres și dorința de a învăța cum să se învețe pe sine și pe alții cum să facă față vine încă din adolescență, când a trecut printr-un accident de mașină. În ideea că oricum stresul face parte din viețile noastre, având în vedere ritmul de lucru al oamenilor în prezent, dar și situația provocatoarea în care ne aflăm la nivel mondial momentan, cred că această carte este foarte utilă pentru mulți dintre noi.

În prima parte a cărții, autoarea oferă o imagine de ansamblu a stresului, într-un mod clar și simplu, diferită de definițiile obișnuite. Ea detaliază diferite tipuri de stres, simptomele de bază ale stresului și impedimentele de schimbare. Cu cele opt strategii pe care le propune, autoarea acoperă eficient unele dintre cele mai utile tehnici pentru a face față stresului. Ea începe cu identificarea tuturor cauzelor de stres, de la evenimente externe (de exemplu, evenimente de viață), la interne (inclusiv gândire negativă și distorsionată). Apoi introduce metode de a inversa efectele stresului, inclusiv gestionarea simptomelor și grija față de corp. De asemenea, ea analizează mai precis efectele diferitelor tipuri de modele de gândire negativă și prezintă strategii cognitive pentru a ajuta la restructurarea gândirii și a percepției asupra evenimentelor. Capitolele finale abordează relațiile sănătoase, psihologia pozitivă (care include implicarea în activități plăcute, experimentarea mulțumirii și exprimarea recunoștinței) și obiceiurile de reziliență de-a lungul vieții.

Ce îmi place la această carte este că are forma unui ghid simplu, util și practic de abordare a stresului. O carte cu multe sugestii practice pe care cititorii le pot pune în aplicare atunci când au nevoie. De asemenea, în încheiere, autoarea propune tot felul de strategii despre crearea propriului plan de acțiune personală.