Mind Education

Carte bună: Te iubesc orice-ai face – carte pentru copii

Te iubesc orice-ai face de Ioana Chicet Macoveiciuc, este cartea pe care cu drag v-o recomand astăzi. O carte cu care lucrez în terapie încă de la lansarea ei, acum mai bine de 3 ani, și pe care o recomand în ședințele de educație parentală de fiecare dată. După fiecare recomandare a cărții, feedback-urile din partea părinților au fost cu referire la cât de mult iubesc copiii această lectură alături de părinți. Ioana, autoarea cărții, este de meserie jurnalist și totodată mamă a doi copii. Practic, este o carte scrisă de un părinte pentru a veni în sprijinul părinților și cred că tocmai aceste aspecte fac să fie un text prin care copiii se pot identifica ușor iar părinții îl găsesc ușor de integrat.

Cartea este valoroasă în primul rând deoarece prin toate poveștile din ea, este un manifest al dragostei necondiționate ce e nevoie să le-o arătăm copiilor noștri zi de zi. Amuzantă și plină de pozne, cartea o aduce în atenție pe Ema, o fetiță simpatică ce intră în tot felul de situații, deloc ieșite din comun pentru un preșcolar. Este valoros felul în care autoarea reușește să îi facă pe copii să se recunoască repede în toate poznele. Este și mai valoros felul în care reușește de fiecare dată să încheie povestea cu o morală, mai ales cu faptul că indiferent cum ar arăta comportamentul unui copil într-o zi, părinții îl iubesc orice-ar fi.

În afară de distracția pe cinste și relaxarea pe care o transmite această carte unui copil, găsesc important mesajul pe care ni-l induce autoarea în legătură cu joaca alături de copil și cu modalitatea de a reacționa în situații în care copiii ne pun la încercare răbdarea. Cred că una dintre marile provocări prin care trecem ca părinți este felul în care ne păstrăm calmul în situații de criză și în situații în care copiii ne scot din zona de confort. Autoarea ne propune să luăm lucrurile mai ușor, să ne bucurăm de joaca lor în loc să ne supărăm că iar trebuie să dăm cu mătura, să strângem jucării sau să zugrăvim, să coasem draperia sau să uscăm cățelul cu feonul.

Ceea ce vă propun eu este să conștientizăm faptul că multe din experiențele de viață timpurii își pun amprenta asupra întregii personalități a copilului. Modul în care noi ca părinți reacționăm, îl poate face pe copil să învețe ceva din greșeala pe care a făcut-o sau îl poate lăsa cu o urmă de îndoială asupra iubirii părintelui care își manifestă tandrețea și aprecierea doar atunci când copilul obține rezultatele așteptate.