Mind Education

Carte bună: The Art of Gathering

Cartea bună de săptămâna aceasta este The Art of Gathering, o abordare nouă și curajoasă a felului în care noi oamenii ne adunăm și ne întâlnim, care va transforma felul în care ne petrecem timpul împreună: la serviciu, acasă, în comunitate și în oricare altă situație.

Lucrarea este scrisă de Priya Parker, facilitator cu experiență în rezolvarea conflictelor, consultant strategic, care ajută activiști, oameni politici, directori corporate, educatori, filantropi, să găzduiască întâlniri în urma cărora participanții să descopere noi înțelesuri a ceea ce îi aduce împreună. Priya lucrează cu echipe și lideri din tehnologie, business, fashion, politică sau arte, să clarifice viziunea lor pentru viitor și să construiască comunități născute în jurul scopurilor lor comune.

Textul pune într-o nouă lumină întâlnirile curente din viața noastră modernă: majoritatea sunt neproductive și neinspirante, fără vitalitate și forță. Ne bazăm prea mult pe rutine și convenții, atunci când am avea cu toții mai mult de câștigat dacă ne-am concentra pe ceea ce face acest moment unic, și pe oamenii implicați. Într-un timp în care a fi împreună e mai important ca niciodată, Parker propune o abordare centrată pe oameni, care ne va ajuta să creăm experiențe memorabile, mici sau mari, la muncă sau la joacă.

Ce se întâmplă atunci când ne ocupăm de oameni și nu de lucruri atunci când pregătim o adunare, un eveniment, o petrecere? Recunoaștem și ne inițiem în arta impredictibilă și incontrolabilă a conectării umane și atragem atenția asupra unui moment din viața noastră care nu se va mai întâmpla din nou. Un moment în care oamenii să fie, să vadă și să fie văzuți.

Pe lângă noile perspective care ne inpiră, autoarea oferă un ghid foarte practic pentru organizarea unei întâlniri care să ne împlinească: despre asumarea scopului, despre cine trebuie să fie prezent la întâlnire și cine nu, despre felul în care spațiul invită anumite comportamente. Alte puncte cheie explorează cum conduci cu grație un eveniment din rolul de gazdă, ce reguli ajută la împlinirea scopului și care sunt momentele cheie ale evenimentului: de la cum să începi, cum să ai controversă bună și ce riscuri merită să fie luate în sensul acesta, până la cum sfârșești întâlnirea.

Folosindu-se de experiența sa de facilitator pentru întâlniri foarte variate, Parker ne poartă în interiorul a tot soiul de evenimente: întâlniri corporate, într-o sală de judecată, la un flash-mob party, într-o tabară arab-israeli, sau la cinele din familia ei, și explică cum schimbări simple, specifice, pot reîmprospăta orice experiență de grup. Rezultatul este o carte care e deopotrivă călătorie și ghid, plină de idei captivante, care îți va clarifica foarte multe. Cartea va schimba total felul în care te uiți la următoarea ta întâlnire, conferință de industrie, cină sau grătarul din spatele curții – cum le găzduiești și cum participi la ele.