Mind Education

Carte bună: The Fearless Organization

De această dată recomandarea de carte este una care se adresează în principal acelora dintre noi care fie sunt în contact cu munca în companii și organizații, ori în viața lor profesională fac parte dintr-o echipă. De asemenea, recomandarea este pentru cei care interacționează cu alți oameni în mod constant. Dacă e să vă ofer o opinie mai personală, aș spune că subiectul cărții este util pentru fiecare dintre noi, indiferent de natura activităților profesionale ori personale, deoarece este prezentată o nevoie fără de care nici un om nu ar putea funcționa si prospera – siguranța psihologică ((eng. psychological safety). Concept critic în buna funcționalitate a oricărui mediu de muncă, siguranța psihologică este adesea ignorată sau integrată în categoria “soft skills”. Totuși, tot mai multe organizații încep să îi aprecieze semnificația și valoarea.

Scriitoarea cărții, Amy Edmonson, este profesor de management la Harvard Business School și cercetător, cu un background substanțial în studiul interacțiunii dintre oameni. A studiat subiecte precum leadership și dinamica echipelor și a fost publicată în diverse reviste științifice de prestigiu.

În cartea acesteia, autoarea adresează o serie de elemente cheie cu privire la conflict, comunicare și adresarea întrebărilor la locul de muncă. Specifică cu fermitate faptul că siguranța psihologică nu este despre a fi politicos, în special atunci când riscul asupra mediului este unul care predispune la rezultate nedorite. Ea îndeamnă oamenii să se exprime, să găsească modalități funcționale în care să adreseze problemele, cu scopul de a crea un mediu de siguranță în care schimbul de idei să fie un instrument pentru productivitate, crearea stării de bine și a inovației. Un element important de extras din carte este acela că siguranța psihologică nu este un factor ce ține de personalitate. Deși există credința că extraversiunea este asociată acestui concept și că oamenii nu se exprimă la muncă deoarece sunt timizi și lipsiți de încredere în sine, siguranța psihologică are legătură cu climatul și cultura organizațională, iar climatul afectează oamenii cu diferite trăsături de personalitate, aproximativ în același mod. Atunci când mediul este unul sigur, oamenii își vor oferi ideile și își vor exprima neliniștea indiferent de construcția lor biologică.

Mediul de muncă sigur, în care oamenii au încredere și au oportunitatea de a se exprima într-un mod echilibrat predispune la curiozitate, stimulează conversații creative, redefinește leadershipul, clarifică țelurile, ghidează atenția și focusul și generează energie pentru a găsi soluții echitabile.

Un text ce susține procesul de transformare individuală și colectivă.