Mind Education

Carte bună: Trauma – 8 strategii de vindecare

Se vorbește foarte mult despre traumă și de multe ori este prezentată în moduri nerealiste: fie este minimizată și oamenii nu își dau seama de efectele ei pe termen lung, fie este folosită ca scuză pentru orice comportamente nesănătoase, cu victimizare și neasumare. Desigur, recuperarea posttraumatică este un proces anevoios, cu multe momente de cotitură și în niciun caz liniar. Totuși, avem la îndemână foarte multe lucruri pe care le putem pune în aplicare pentru noi înșine astfel încât să gestionăm într-un mod sănătos efectele traumei în prezent.

Așadar, săptămâna aceasta vă recomand cartea „Trauma – 8 strategii de vindecare”, scrisă de Babette Rothschild. Autoarea este un psihoterapeut care și-a dedicate cariera studiului traumei din mai multe unghiuri și a scris numeroase cărți pe această temă. Această carte nu promovează o nouă metodă sau tip de tratament, ci cuprinde principiile și practicile esențiale în lucrul cu trauma adunate din cercetare și din experiența autoarei de-a lungul timpului.

Cartea lui Babette Rothschild oferă cititorilor un sprijin, atât celor care au trecut prin traume cât și  terapeuților care lucrează mai mult în această direcție. Printre strategiile propuse, găsiți tehnici de mindfulness care vă pot ajuta să identificați ce este potrivit pentru voi în procesul vindecării, cum să opriți flashback-urile sau amintirile care vă apar în minte într-un mod intruziv, cum să vă găsiți propriul ritm de recuperare cu iertare și compasiune, practicarea sportului pentru reglarea emoțională, sprijinirea altor persoane care trec prin ce ați trecut și voi, și multe alte recomandări și explicații.

Ce mi-a plăcut cel mai mult la această carte este faptul că este construită ca un ghid practic, în așa fel încât după parcurgerea ei, cititorii vor putea să își recunoască propriile nevoi individuale și să evalueze cum să aibă grijă de aceste nevoi. Autoarea are un mod de a pune problema care dă speranță celor care își doresc să lucreze cu ei pentru a se vindeca și le arată în mod concret cât control au, de fapt, în prezent asupra vieții lor.