Mind Education

Carte bună: Traumă și memorie

Am observat că oamenii au început să fie din ce în ce mai deschiși în ceea ce privește sănătatea mentală și psihoterapia. Își pun tot felul de întrebări, sunt mai preocupați de cum văd ei lucrurile, cum contribuie, ce pot să facă să fie bine și să aibă relații sănătoase. Odată cu această deschidere și curiozitate, fiecare descoperă tot felul de concepte și le trec, bineînțeles, prin propriile filtre. Adulți care își învinovățesc părinții și rămân blocați în aceleași mecanisme care îi țin pe loc și îi rănesc, copii care la cel mai mic disconfort zic că sunt traumatizați, părinți atât de speriați să nu cumva să-și traumatizeze copiii încât nu le mai pun niciun fel de limită. 

Cum am tot primit întrebări despre traumă în ultima vreme, am decis ca săptămâna aceasta să recomand o carte bună pe acest subiect: „Traumă și memorie”, scrisă de dr. Peter A. Levine. O carte care ilustrează ce înseamnă de fapt trauma și cu recomandări practice care vin în sprijinul celor care au trăit experiențe traumatice. O carte care îndeamnă la curaj, autonomie și vindecare în detrimentul victimizării, învinovățirii celorlalți sau a renunțării la sine. 

În „Traumă și Memorie”, Peter Levine vorbește despre modul în care amintirile și circuitele creierului implicate în menținerea acestor amintiri mențin traumele și influențează profund modul în care gândim, simțim și interacționăm. Autorul descrie și explică în detaliu modul în care durerea cauzată de amintirile implicite ale traumelor poate fi procesată și transformată. Practic, oferă speranță pentru cei care au trecut prin experiențe traumatice, chiar dacă durerea emoțională și suferința sunt intense, copleșitoare.

Ce-mi place la această carte este faptul că autorul acordă atenție tiparelor implicite înmagazinate în creier, a modului în care sunt stocate amintirile traumatice, cum se declanșează și cum se manifestă ele în mod automat în prezent. De asemenea, este de mare ajutor faptul că oferă recomandări concrete despre ce pot face persoanele care au trecut prin experiențe traumatice. Datorită limbajului accesibil, este o carte potrivită atât pentru persoanele care nu sunt din domeniu dar își doresc să înțeleagă mai bine prin ce trec ei și/sau cei dragi, cât și pentru profesioniști pentru a înțelege cum să-și sprijine pacienții.