Mind Education

Carte bună: Vâltoarea minții, Daniel J. Siegel

3. Valtoarea mintii

Cartea de săptămâna aceasta este “Vâltoarea minții”, de Daniel J. Sigel, publicată la editura Herald.

Daniel Siegel, psihiatru, profesor de psihiatrie la UCLA School of Medicine, terapeut cu practică îndelungată în domeniul terapiei copilului și al familiei, el însuși tată a doi copii, prezintă în cartea “Vâltoarea minții”, perioada adolescenței  din perspectiva evoluției, a schimbărilor fiziologice și de comportament, ca pe o sursă de creștere și nu de disconfort. În „Vâltoarea minții”, Sigel sintetizează ultimele cercetări din neuroștiință cu privire la schimbările din perioada adolescenței, le aduce în realitatea fiecărui părinte prin exemple concrete de viață, pune în discuție problemele spinoase și provocatoare ale acestei perioade, propune soluții și exerciții, atât pentru adolescenți, cât și pentru părinții lor. El arată că „atunci când privim scânteia emoțională, implicarea în viața socială, căutarea noului și explorările creative ca pe niște aspecte esențiale pozitive și necesare ale identității adolescenților și ale adulților care ar putea deveni dacă vor cultiva aceste calități într-un mod benefic, această perioadă capătă o mare importanță. Nu trebuie să îi supraviețuim, ci să o și cultivăm.”

Siegel descrie modificările cerebrale importante ce au loc în perioada adolescenței, care este rolul acestora în transformarea copilului dependent într-un adult autonom, cum pot fi acestea înțelese și susținute de părinți și copiii lor adolescenți. Siegel arată lucid și cu înțelegere  avantajele și riscurile acestei vârste.  „Schimbările cerebrale din timpul adolescenței timpurii stimulează apariția următoarelor patru caracteristici ale minții la această vârstă: căutarea noului, implicarea socială, intensitatea emoțională crescută și explorarea creativă. Adolescența este diferită de copilărie în urma schimbărilor care intervin în circuitele fundamentale ale creierului. Aceste modificări influențează modul în care adolescenții caută satisfacții prin: încercarea de lucruri noi, relaționarea cu semenii în moduri diferite, experimentarea unui șir de  emoții intense și respingerea tiparelor, pentru a găsi noi modalități de a exista în lume.”

Cartea „Vâltoarea minții” are, în perioada 20-26 aprilie 2017, reducere de 20% în librăriile Cărturești din Cluj-Napoca.