Mind Education

Carte bună: Voi scăpa vreodată de tine?

Dezbaterea relațiilor cu persoanele narcisice este o temă foarte de interes la momentul actual – mai ales că trăsăturile specifice acestei tulburări de personalitate sunt din ce în ce mai des întâlnite în populație. Cunoaștem deja faptul că narcisiștii sunt definiți de grandomanie și de nevoia de a fi admirați în mod constant, iar aceste trăsături adeseori pot lua forma abuzului emoțional în viața de familie. Tocmai aceste subiecte le explorează cartea despre care urmează să vorbesc, anume „Voi scăpa vreodată de tine? Cum să faci față despărțirii de o persoană narcisică, fără a-i afecta pe copii” de Karyl Mcbride.

O căsnicie cu un partener narcisic te poate seca de toate resursele – fie ele emoționale sau financiare. O persoană de acest fel nu va avea niciodată empatie sau compasiune față trăirile tale și va face în așa fel încât ea să fie mereu în centrul atenției, chiar și atunci când nu este cazul. Nu vei găsi niciodată partenerul de care ai nevoie într-o astfel de persoană, deoarece pentru ea va conta mereu doar admirația și protejarea ego-ului. Cât despre copii, prezența unui părinte narcisic le poate produce și lor traume adânci – de la sentimentul că nu vor fi niciodată suficient de buni la inabilitatea de a formă relații apropiate.

Această carte este un „ghid” terapeutic care oferă pași și soluții concrete în ceea ce privește despărțirea de un narcisist și cum se poate gestiona această situație atunci când sunt implicați și copiii. De obicei, partenerii persoanelor narcisice vor avea dubii în ceea ce privește abilitatea lor de a pleca din acea relație nesănătoasă, deoarece stima de sine a fost a fost atacată constant în anii de căsnicie.  Dacă te regăsești în situațiile menționate și te simți nesigur de propriile puteri, află că nu ești singur, iar soluțiile există. Și da, vei putea scăpa de această persoană, dar întâi de toate trebuie să fii conștient de substraturile psihologice care au stat la baza relației pentru înțelege și a avea puterea de a merge mai departe.