Carte bună: When the body says no – the cost of hidden stress
Cartea pe care v-o recomand azi este „When the body says no – the cost of hidden stress” („Când corpul spune nu – costul stresului”), scrisă de doctorul Gabor Maté .
Care sunt consecințele pe termen lung ale stresului, ale emoțiilor și durerilor pe care le reprimăm, pe care le ignorăm? Deși sunt invizibile și par abstracte, totuși le simțim. De multe ori, avem însă impresia că dacă nu le dăm atenție nu o să le mai simțim și o să dispară. Ce se întâmplă, de fapt, în realitate?
În această carte, prin poveștile emoționante ale multor oameni cunoscuți dar și pacienți ai autorului, Gabor Maté arată că emoțiile și stresul psihologic joacă un rol important în apariția bolilor cronice, inclusiv cancerul de sân, cancerul de prostată, scleroza, Alzheimer și multe altele.
Premisa de la care pornește autorul este că mintea și corpul nostru nu sunt separate, nu sunt nici măcar legate, așa cum ne imaginăm când vorbim despre ele, ci sunt același lucru. Ele se influențează profund, reciproc și „conviețuiesc”. De aceea, Gabor Maté sugerează că bolile despre care vorbeam mai sus nu apar din nimic, ci, dacă ne uităm atent la istoria de viață a oamenilor, au foarte mult sens. Stresul timpuriu, emoțiile reprimate constant, durerea neprocesată duc încet-încet la consecințe nefaste asupra sănătății fizice.
De-a lungul cărții sale, dr. Maté dă exemple similare de pacienți care au învățat încă din copilărie să-și reprime emoțiile ca modalitate de a evita durerea emoțională intolerabilă – ceea ce a condus, în cele din urmă, la un dezechilibru fiziologic. Maté explică în detaliu mecanismele biologice care sunt activate atunci când stresul și trauma exercită o influență puternică asupra corpului și își susține afirmațiile cu cercetări și povești din experiența sa vastă. De asemenea, citează multe studii care au demonstrat corelații între factorii psihosociali și boală.
Spre sfârșitul cărții sale, autorul vorbește despre cele 7 principii ale vindecării – acceptare, prezență, furie, autonomie, atașament, asertivitate și afirmare. El spune că, dacă urmărim aceste șapte principii, ne vor ajuta să devenim mai abili emoțional, mai atenți la noi și la nevoile noastre autentice.
Maté vorbește deseori despre istoria familiei pacientului, constatând că bolile care amenință viața au existat alături de alcoolism, neglijență, stres timpuriu și reprimare a emoțiilor. El menționează și pe parcursul cărții faptul că este foarte important să evaluăm omul într-o manieră holistă, în funcție de experiențele prin care a trecut, contextul său actual de viață, dificultățile sale.