Cartea bună: Compasiunea și mintea umană
Cartea bună de astăzi este „Compasiunea și mintea umană” de Paul Gilbert.
Autorul este psiholog clinician și fundatorul terapiei bazate pe compasiune. Printre cele mai întâlnite subiecte ale cărților lui sunt compasiunea, depresia sau tehnica mindfulness. Adică, motive în plus pentru a-ți dori să citești această carte.
Știm ce este compasiunea? Știm cum să avem compasiune față de noi înșine? Sau știm oare cât de benefică este ea în existența noastră?
Mulți consideră că a avea compasiune înseamnă a fi slab sau drăguț, dar această idee demonstrează tocmai cât de puțin știm să fim blânzi cu noi. Poate pentru că avem prea întipărită în minte ideea că ceea ce ne „obligă” să creștem este critica și nicidecum compasiunea.
Am găsit în această carte o frază care m-a emoționat profund și care ar putea fi considerată o bună definiție a compasiunii: „a avea dorințe și impulsuri înseamnă a fi uman și acest lucru include, desigur, dorințele egoiste; compasiunea ne cere nu să ne condamnăm pentru că le avem, ci mai degrabă să ne gândim la consecințele împlinirii lor.”
De-a lungul celor mai bine de 400 de pagini, aflăm pe de-o parte ce înseamnă compasiunea: cum este înțeleasă în alte religii și culturi, cum funcționează creierul nostru, ce ne împiedică și cum reușim să avem compasiune și cum poate fi ea vindecătoare.
Pe de altă parte, după ce înțelegem toate aceste lucruri, a doua parte a cărții ne oferă diferite tehnici și exerciții care ne ajută efectiv să ne dezvoltăm o minte compasivă. Trecem prin exerciții de mindfulness, prin imagerie mintală, prin explicații despre cum funcționează gândurile noastre etc.. Și ne ajută să devenim mai conștienți de nefericirea și stresul cu care trăim în această lume a noastră occidentală, aparent atât de confortabilă… Ne vorbește și despre emoțiile care ne sperie cel mai tare și ce putem face cu ele.
Când învățăm să fim compasivi, nu devenim doar mai fericiți, ci reușim să ne oferim sprijin atunci când avem mai multă nevoie de el, când ne este greu. Adică să trecem mai sănătos și mai ușor peste situațiile dificile din viața noastră.
Consider că această carte ar trebui să fie prezentă în biblioteca fiecărei persoane care a dezvoltat de-a lungul timpului acea voce critică despre care credem că ne motivează să fim mai buni, când de fapt, tot ce reușește este să ne afunde într-o stare de tristețe și impotență constantă.
Așa că, spor la citit și haideți să punem ceva mai multă compasiune în viețile noastre! Merită!