Mind Education

Căsnicie fericită după nașterea copilului

Venirea pe lume a unui copil este un moment de bucurie. Însă, după acest eveniment fericit, cuplul este pus într-o situație nouă. Cel mic are nevoie de multă grijă și atenție. De cele mai multe ori, părinții sunt epuizați și nu mai au timp pentru ei. Și, totuși, cum trecem peste aceste încercări? Domnica Petrovai vorbește despre acest subiect pe site-ul Mămicile iubesc. Mai jos sunt câteva fragmente, iar întreg materialul poate fi citit pe Mămicile iubesc.

Cuplul are nevoie de și mai multă apropiere și implicare. Prioritățile nu ar trebui să fie curățenia din casă sau spălatul imediat al vaselor, ci confortul emoțional al mamei și al tatălui. Este important să vorbim cu partenerul despre nevoile lui: ce îl face să se simtă dorit, iubit, apreciat? Și să-l ascultăm cu mare grijă.

Mama are nevoie de afecțiunea și sprijinul direct, concret al tatălui: cu treburile casei, cu îngrijirea copilului și, în primul rând, cu nevoile ei – de odihnă, de afecțiune. Pe de altă parte, mama are nevoie să își reamintească că sănătatea ei emoțională și a copilului depind de relația ei cu tatăl. Și el are nevoie să se simtă iubit, dorit, să îi acorzi atenție, să se simtă apreciat. Depresia postpartum este din păcate la fel de frecventă și la bărbați ca și la femei.

Este esențial să ne planificăm timp pentru noi și să cerem ajutorul prietenilor sau al familiei să stea cu cel mic ca să putem ieși cu partenerul în oraș. Adesea, proaspeții părinți se plâng că este imposibil. Însă e important să încercăm să găsim soluții – o oră-două contează mai mult decât ne putem imagina.