Mind Education

Cât de mindful ești?

Cat de mindful esti?

Incearca sa fii aici, in acest moment, priveste in jurul tau, observa! Constientizeaza faptul ca esti aici, accepta-ti gandurile si grijile si fii curios la tot ce e in jurul tau. Incearca sa privesti realitatea asa cum este, fara sa o judeci. Fii aici, acum. Nu fugi catre clipa urmatoare. Fii mindful!

Cele 5 aspecte ale mindfulness-ului si modul in care le putem evalua

Cele cinci aspecte care construiesc mindfulnessul sunt observarea, descrierea, actiunea constienta, non-judecata si non-reactivitatea, dupa cum ne arata Five Facet Mindfulness Questionnaire (Baer et al, 2006):

1.Observarea presupune deschiderea catre experientele interne sau externe pe care le traim. Observarea inseamna sa fim atenti la o pleiada de stimuli cum ar fi senzatii, ganduri, emotii, dar si la toate informatiile primite prin intermediul celor cinci simturi (auz, vaz, miros, gust, pipait).

Mai jos, poti evalua capacitatea ta de observare (factorii din Five Facet Mindfulness Questionnaire):

Daca raspunsurile tale sunt predominant afirmative, tinzi sa ai o buna capacitate de observare.

2. Descrierea se refera la exprimarea trairilor interioare prin intermediul cuvintelor. Inseamna traducerea experientelor, a senzatiilor, a cognitiilor, in cuvinte.

Mai jos, poti evalua capacitatea ta de a descrie (din nou, din factorii luati din Five Facet Mindfulness Questionnaire):

Daca raspunsurile tale sunt predominant afirmative, tinzi sa ai o buna capacitate de a-ti descrie trairile.

3. Actiunea constienta – aceasta fateta presupune implicarea in activitatea prezenta cu toata atentia; este practic opusul situatiei in care reactionam automat, avand atentia in alta parte.

Mai jos, poti evalua capacitatea ta de a actiona constient:

Daca raspunsurile tale sunt predominant negative, tinzi sa ai o buna capacitate de a actiona constient.

4. Constientizarea fara evaluare (non-judecata) se refera la a constientiza ce simtim si ce gandim, fara sa ne intrebam daca este este bine sau nu, urat sau frumos, placut sau neplacut, corect sau gresit.

Mai jos, poti evalua capacitatea ta de constientizare fara judecata:

1) Ma critic pentru ca am emotii irationale sau nepotrivite

2) Imi spun mie insumi ca nu ar trebui sa ma simt in felul in care ma simt

3) Consider ca o parte din gandurile mele nu sunt normale sau sunt rele si nu ar trebui sa gandesc in felul acesta

4) Imi spun ca nu ar trebui sa gandesc in felul in care gandesc

5) Cand am ganduri sau imagini stresante ma judec ca fiind bun sau rau in functie de imaginea sau gandul pe care-l am

Daca raspunsurile tale sunt predominant negative, tinzi sa ai o buna capacitate de constientizare fara sa judeci automat ceea ce ti se intampla. 

5. Non-reactivitatatea presupune tendinta de a da frau liber gandurilor si emotiilor noastre, fara a le lasa, insa, sa ne activeze un anumit comportament. Spre exemplu, atunci cand partenerul nostru ridica tonul, nu tipam inapoi, doar pentru ca ne-a provocat emotii negative.

Mai simplu spus, sa nu reactionam automat si impulsiv la gandurile si la emotiile noastre. Atunci cand nu incercam sa suprimam sau sa schimbam anumite ganduri si emotii, lasam spatiu constientului nostru sa creeze diferite perspective asupra situatiei si sa gaseasca cele mai bune solutii.

Mai jos, poti evalua capacitatea de a raspunde constient, fara sa reactionezi automat:

Daca raspunsurile tale sunt predominant afirmative, tinzi sa ai o buna capacitate de a raspunde constient situatiilor cu care te confrunti.

Pentru o analiza mai acurata, te asteptam la cursurile noastre. Sa fii mindful inseamna sa traiesti! Sa simti ce se intampla cu tine, sa constientizezi lucrurile care se petrec in jurul tau. Sa fii mindful inseamna sa fii cu adevarat in viata si fiecare dintre noi putem simti asta, adevarat, insa, cu ceva efort si cu practica zi de zi.