Mind Education

Ce ar fi fost dacă …. Sau când fostul sau fosta sunt prezenți în cuplu

Ce se întâmplă în cuplu când readucem vechi iubiri în discuțiile cu partenerul? Sau când vă bântuie fantezia unei iubiri din trecut peste care nu ați trecut? Oare cum ar fi fost dacă? Cât de bine te poți simți când ești comparat cu fostul sau fosta? Cel mai frumos cadou pe care l-am primit a fost de la ea! Sau El mă făcea să mă simt frumoasă, îmi spunea că mă iubește! Sau când ori de câte ori ai o ceartă te gândești ce bine era cu fostul sau fosta. Compari ce primeai în relație. Însă, dacă relația era atât de bună, cum se face că nu sunteți acum împreună?

Sau când intri într-o relație cu speranța să-l uiți sau să o uiți pe cel/cea pe care l-ai iubit? O relație neîncheiată emoțional te poate bântui și îți sabotează relația prezentă. Celălalt simte că nu ești acolo cu totul. Și va rămâne un cui al relației. Răbufniri, resentimente, mai ales dacă nu ați avut curajul să deschideți subiectul și să vă cereți iertare pentru modul în care l-ați rănit. Știu că sunt subiecte grele și adesea evitate de cupluri, însă te țin departe de a avea un confort și încredere deplină în relație.

Cel mai sănătos este ca să vă vindecați rănile, fără să săriți într-o altă relație cu speranța că altcineva va iubi și va șterge suferința din relația anterioară. NU. Sabotați relația și aduceți o insecuritate în relație. Sunteți trei sau poate patru în relație. Tulburător și imposibil de trăit în siguranță. Cum îți dai seama că nu ai trecut peste? Aduci în discuție lucruri despre celălalt partener, vorbești despre el/ea, sau gândul îți zboară la el/ea, îl visezi, îți este dor, îți reamintești de el sau ea când vă certați – cum ar fi fost dacă!!. Cui pe cui nu se scoate!

Pentru multe cupluri, un subiect de ceartă sunt tocmai experiențele care au legătură cu relațiile trecute. A rămas o durere, o problemă nerezolvată, ceva neîncheiat. Cum crezi că se simte cel lângă care dormi și îi spui că-l iubești dacă îl compari sau vorbești despre cât de minunat era fostul/fosta? Cum poate el sau ea să aibă încredere în iubirea voastră? Să se simtă sigur pe el și relație? De ce vrea să fie cu mine? Doar de tranziție? Pentru că este greu să fie singur/ă? Să-și aline durerile din trecut? Să nu te simți atunci folosit? Te vede pe tine, cu adevărat? Sau ești doar o alinare? Un balsam? O răzbunare? Să vadă că ești cu cineva? Cu toții avem nevoie să iubim și iubirea să ne fie împărtășită, dar asta este posibil după ce vindecăm rănile din trecut și devenim din nou liberi să iubim. Poate îți este greu să tolerezi durerea sau suferința emoțională și căuți un salvator. Nu spun că nu există relații sănătoase în care iubirea partenerului nu a vindecat suferințele unor iubiri chinuitoare și dureroase, însă ele sunt excepții, nu regula.

Pe de altă parte, când unii se grăbesc să intre rapid într-o relație, alții amână și evită intimitatea unei relații cu tot felul de motive, nu a găsit pe cineva potrivit, încă nu mă simt pregătită, când va veni EL/EA o să intru în relație, nu o să mai întâlnesc pe cineva atât de înțelegător ca și el sau ea. Și resping orice șansă de a se reapropia și reconstrui o relație. Nimeni nu va fi ca și el/ea! O fantezie amară, mai ales că, fiind o persoană în viață, nu este așa de grozav pentru tine dacă nu sunteți împreună. De ce ai vrea să tânjești după cineva care nu te dorește?

Dacă tocmai ai încheiat o relație, dă-ți timp să vindeci durerea despărțirii, nu te grăbi să intri într-o altă relație. Dar nu prea mult timp. Dacă deja a trecut un an – doi, atunci e bine să te întrebi de ce ai nevoie să te agăți de fantezia unui bărbat sau unei femei care NU te dorește pe deplin și nu te iubește așa cum ai nevoie. Dacă ai intrat în relație prea devreme, ai grijă nu rănești relația cu rănile nevindecate din trecut. Este greutatea ta, nu o da și partenerului și nu sabota șansele unei bune relații. Doare amarnic să ți se spună că fostul sau fosta este într-un fel. Te face să te simți nesigur și să ai mari îndoieli că ești iubit și nu folosit.