Mind Education

Ce e considerat „normal” în relații? (II)

Sursa foto: www.unsplash.com

CE ÎNSEAMNĂ O VIAȚĂ SEXUALĂ SATISFĂCĂTOARE?

În studiul desfășurat în „The Normal Bar” (despre care scriam într-un alt articol), cuplurile care au raportat un nivel crescut al satisfacției în viața sexuală sunt cei care descriu sexul ca fiind actul de „a face dragoste”. Acestea sunt cuplurile care îl văd ca pe o modalitate de a te conecta și apropia de partener. Un moment intim, în care ești prezent și te bucuri de legătură pe care o ai cu cel de lângă tine.

În schimb, partenerii care au declarat că au o viață sexuală nesatisfăcătoare sunt cei între care există diferențe majore în ceea ce privește libido-ul. Dacă unul dintre parteneri își dorește constant să facă mai mult sex, dar celălalt nu răspunde și nu simte aceeași nevoie, atunci vor apărea nemulțumiri care vor afecta bună-starea relației pe termen lung.

CE SE POATE FACE PENTRU A ÎMBUNĂTĂȚI VIAȚĂ SEXUALĂ?

Cuplurile sănătoase comunică despre acest aspect. Fie că e vorba de a vocaliza preferințele în timpul actului, sau înainte, cei care își împărtășesc dorințele fără a se cenzura sunt partenerii care au o legătură intimă mai strânsă. Nu te teme să vorbești cu cel drag de preferințele tale; un cuplu în care există înțelegere se va adapta.

CUM SE DESFĂȘOARĂ COMUNICAREA?

Dacă tot am ajuns la capitolul comunicare, datele strânse ne spun faptul că este perfect normal să ai discuții în contradictoriu cu partenerul. Acestea chiar ajută atunci când vine vorba de cunoaștere și de adaptare la schimbare. Pe de altă parte, există cupluri pentru care certurile au devenit deja o rutină. 48% dintre cuplurile care s-au declarat ca fiind nefericite se ceartă zilnic, săptămânal sau lunar. 

Certurile intense nu sunt productive. Mai ales dacă sunt frecvente, în cele din urmă vor deteriora legătura dintre voi până nu se va mai putea repara. De aceea, învață să comunici deschis și clar cu partenerul. Nu lăsa fiecare discuție să evolueze la țipete, uși trântite și zile întregi de tăcere.  

E NORMAL SĂ EXISTE SECRETE?

Chiar dacă ne-ar plăcea să credem contrariul, în majoritatea relațiilor există secrete. În special când vorbim de căsniciile cu mulți ani la bord. Câteodată partenerii țin secrete pentru a-l proteja pe celălalt, dar și pentru că sunt conștienți de faptul că dezvăluirea acelor secrete nu ar aduce decât probleme. 

De multe ori, secretele au legătură cu subiecte sensibile precum infidelitatea (atât emoțională cât și sexuală), masturbarea, avortul sau banii.

CÂT DE PREZENTĂ E INFIDELITATEA?

Pe scurt, studiul ne dezvăluie faptul că aproximativ 61% dintre femei și 90% dintre bărbați au fantezii sexuale legate de alte persoane. La bărbați e chiar foarte comun să își creeze fantezii legate de femei pe care tocmai le-au întâlnit.

Există și o veste bună, totuși! Nu s-a descoperit nici o conexiune între aceste fantezii și satisfacția în relație. Dacă partenerul tău are momente când se imaginează cu altcineva, asta nu înseamnă că este nefericit cu tine sau că plănuiește să fie infidel; e doar imaginația.  

Așa cum era de așteptat, persoanele care au o viață sexuală satisfăcătoare sunt mai puțin tentate să înșele. Nu este o garanție, desigur, dar sexul bun rămâne o cale de a te conecta și de a menține intimitatea între tine și partener, care nu va fi ușor înlocuit cu o aventură.

CONTEAZĂ ASPECTUL FIZIC?

Datele ne spun că 88% dintre femei și 75% dintre bărbați consideră că aspectul fizic le afectează bună-starea și productivitatea de zi cu zi. În mod normal, felul în care ne percepem aspectul fizic își va pune amprenta și pe relație. Mai ales când suntem la început, depunem mult efort să ne impresionăm partenerul: ne îmbrăcăm bine, facem sport, mâncăm mai sănătos (chiar dacă nu prea făceam asta înainte). Problema majoră apare între al 6-lea și al 9-lea an împreună – 43% dintre participanți au spus că partenerul lor nu se îngrijește suficient. Odată ce apare acea obișnuintă, iar partenerul nu mai este o noutate, nu mai simțim nevoia să îl „seducem”

CE SE POATE FACE?

Chiar dacă acea pasiune de la început de drum s-a liniștit, asta nu înseamnă că nu mai trebuie să depunem efort în ceea privește aspectul fizic. În primul rând, e important să facem asta pentru noi înșine; ne va crește încrederea și starea de bine, iar asta va avea un impact pozitiv în relație. Gesturile romantice, întâlnirile la care ne străduim să arătăm bine pentru cel drag sunt vitale pentru a menține dragostea de-a lungul anilor. Chiar și atunci când ai devenit foarte confortabil cu cel de lângă tine, investete timp și resurse pentru a menține atracția.