Ce e considerat „normal” în relații?
Fiecare din noi are o reprezentare asupra ce înseamnă „normalitatea” într-o relație. Poate pentru unii e perfect firesc să împărtășească tot cu partenerul, în timp ce alții sunt de părere că e mai bine ca unele informații să rămână secrete. Pentru unele cupluri e normal să își arate afecțiunea în public, dar alții sunt și au fost mereu rezervați când vine vorba de atingeri. Având aceste reprezentări și așteptări personale asupra relațiilor, e natural să începem să ne comparăm cu cuplurile din jur, iar atunci când observăm diferențe majore, să avem dubii legate de ce este de fapt normal și sănătos. Din fericire, studiul prezentat în volumul „The Normal Bar”, de Chrisanna Northrup, Pepper Schwartz și James Witte explorează tocmai acest subiect, în scopul de a ne oferi răspunsuri mai concrete. Cu dorința de a arăta ce se întâmplă cu adevărat în viață romantică a celorlalți, indiferent de aparențe, această carte ne oferă informații foarte valoroase. În sfârșit, avem o unealtă care ne poate dovedi faptul că ceea ce se întâmplă de fapt în viață noastră amoroasă nu este ieșit din comun.
CUM A FOST REALIZAT STUDIUL?
Datele folosite pentru derularea studiului au fost obținute prin administrarea unui chestionar online unic, care, pentru cei curioși, este încă valabil pe site-ul The Normal Bar. Varianta în engleză a acestui chestionar a fost inițial distribuită de platforme precum Reader’s Digest și The Huffington Post, mai apoi fiind tradusă și în mandarină, maghiară și spaniolă. Până la sfârșitul desfășurării studiului, mai mult de 100.000 de persoane au completat chestionarul. Un detaliu foarte important legat de acest demers este faptul că rezultatele au fost raportate la mai multe culturi, nu doar cea americană. Așadar, avem date și din țări precum Spania, Italia și Mexic, a căror definiție a „normalității” în cuplu poate fi diferită față de ce definește cultura Statelor Unite.
Întrebările au fost împărțite pe 16 categorii, aranjate în două „module” paralele, unul pentru cei care se află într-o relație și unul pentru cei singuri. Categoriile explorau dimensiunile vieții de cuplu (precum romantismul, afecțiunea, sexualitatea, viața de familie, infidelitatea, sănătatea), de la cele mai firești întrebări până la unele aspecte foarte intime.
CE S-A OBSERVAT ÎN URMA STUDIULUI?
Rezultatele studiului sunt extrem de interesante. Pe de-o parte, confirmă unele credințe pe care mulți dintre noi le susțin cu ardoare, dar și dezvăluie anumite întâmplări ale vieții de cuplu care, la prima vedere, nu păreau să fie atât de comune.
EXISTĂ SUFLETE-PERECHE?
În primul rând, să discutăm despre conceptul de „suflet-pereche”. Cu toate că ideea promovată de media, conform căreia avem un singur suflet pereche (față de care ne îndrăgostim la prima vedere, bineînțeles), este prevalentă, studiul ne arată că nu este un adevăr universal. Nu s-au raportat diferențe între bună-starea cuplurilor care s-au îndrăgostit la prima vedere față de cei care au așteptat să se cunoască, s-au îndrăgostit de un prieten sau care se cunoșteau de mai mult timp. Cu toate acestea, a existat o diferență surprinzătoare: cuplurile care au simțit atracție sexuală imediată au raportat un nivel al satisfacției vieții sexuale crescut, chiar și peste ani de zile, față de cei unde atracția „a apărut în timp”.
SIMILARITĂŢILE SAU CONTRASTELE INDICĂ COMPATIBILITATEA?
De asemenea, știm cu toții dezbaterea legată de ce înseamnă, de fapt, compatibilitatea: doi oameni se potrivesc mai bine dacă sunt similari, sau dacă sunt diferiți și se completează unul pe celălalt? Rezultatele din The Normal Bar ne spun faptul că între partenerii care nu au interese comune nu există o conexiune atât de puternică; în schimb, 95% din cei care s-au declarant că fiind similari cu partenerii au raportat un nivel crescut al satisfacției în cuplu.
CÂT E DE IMPORTANT ROMANTISMUL?
O altă dimensiune extrem de importantă a vieții de cuplu este romantismul. Ne-am aștepta ca acest aspect să nu mai beneficieze de atât de multă importanță după perioada de „lună de miere”, dar în realitate, este o componentă vitală care trebuie întreținută constant. Cu toate acestea, romantismul poate însemna multe; de la cadouri scumpe, la întâlniri bine planificate, vacanțe romantice, gesturi impresionante etc. Aici intervin diferențele culturale – la populația americană s-a găsit o corelație între oferirea cadourilor și satisfacția sexuală. Bunurile materiale nu sunt cel mai important aspect, dar micile atenții sunt necesare pentru a păstra pasiunea.
Vorbind despre întâlnirile romantice, cuplurile care au raportat cel mai ridicat nivel de satisfacție sunt cele care dedică cel puțin o seară pe săptămâna unei întâlniri, doar pentru ei. Asta înseamnă o noapte de deconectare de la slujbă, copii și alte responsabilități, pentru a putea oferi toată atenția partenerului și relației.
În curând vei putea citi și partea a II-a…