Mind Education

Ce lecții putem învăța din modul în care pandemia a afectat cuplurile?

Fotografie de la Min An

Pandemia a schimbat puternic modul de funcționare a multora dintre noi și a adus în plus o serie de stresori externi, care au restructurat tiparele și rutinele bine cunoscute. Totodată, îngrijorările resimțite au venit din mai multe zone: profesie, sănătate, plan economic, relații, familie. Toate acestea au un efect important asupra vieții în doi, fiind în același timp lecții valoroase de aplicat și în alte contexte.

Calitatea și stabilitatea relațiilor într-un astfel de moment variază considerabil în funcție de anumite aspecte esențiale: care sunt vulnerabilitățile cuplului, cât de mult a dezechilibrat pandemia tot ce a însemnat viața de până atunci, caracteristicile personale ale fiecăruia și care sunt modurile de interacțiune în doi în situații stresante.

De ce unele cupluri au prosperat în timpul pandemiei, iar altele au fost afectate puternic?

Pandemia poate fi considerată un eveniment stresant, care vine ca surplus peste toate experiențele trăite de cuplu zi de zi. În astfel de momente, este important să ne uităm la vulnerabilitățile deja prezente în contextul relației, vulnerabilitățile individuale și modul în care apare procesul de adaptare la tot ceea ce se întâmplă.

Dacă un cuplu se confruntă cu un stres important, dar prezintă și un statut socio-economic ridicat, se bucură de un suport social valoros, starea relației este una calitativă, cu intimitate și comunicare, aceste lucruri reprezintă factori de protecție în impactul cu acel stresor major. Dacă modul în care ei se adaptează la situație este prin exprimarea afecțiunii, suport reciproc, împărtășirea de experiențe pozitive împreună și căldură, înțelegere față de stările fiecăruia, există mai multe șanse ca satisfacția relației să crească, iar cei doi să simtă mai multă stabilitate în cuplu.

Totodată, caracteristicile individuale pot proteja puternic într-o situație de tipul acesta. Sănătatea mentală anterioară evenimentului, istoricul experiențelor traumatice și modalitățile de coping cu acestea, tiparele de atașament sunt factori esențiali care pot înclina balanța într-o direcție sau alta.

Ce poate fi făcut?

Evenimentele stresante sunt imprevizibile și nu sunt zone asupra cărora avem control. Oricât de mult ne-am dori ca ele să nu mai facă parte din viața noastră, nu putem prini nicio garanție cum că ele nu vor mai apărea. Astfel, este nevoie să ne îndreptăm atenția pe domeniile unde putem face cu adevărat ceva.

Ce lucruri din viața noastră în doi ne lasă expuși la stres? Ce momente ne agită foarte tare, ce discuții pare că se repetă la infinit? În ce ocazii devenim foarte reactivi și deconectați unul de celălalt? Ce din mediul nostru ne predispune la a nu ne apropia (poate fi prezența unor prieteni vechi cu care nu mai rezonăm sau o anumită activitate care nu se mai potrivește cu valorile noastre actuale)? Este benefic să identificăm elementele acestea și să putem interveni pentru a preveni un răspuns intens în cazul unui stresor extern, incontrolabil.

Cum fac față stresului? Ce mecanisme mă ajută să gestionez mai bine lucrurile care mă preocupă? Sunt focusată mai mult pe probleme sau pe soluțiile care pot apărea? Cum reacționez în fața incertitudinii? Cum contribui la dinamica de cuplu? Cum mă raportez la experiențele dificile din viața mea? Am avut simptome de anxietate, depresie și nu am acordat atenție? Cum fac să îmi fie bine? Starea mea generală de bine este în responsabilitatea mea sau mă aștept de la celălalt să o satisfacă?

Este esențial să aducem mai multă conștientizare asupra tiparelor din viața noastră. Să fim atenți atât la ce merge bine și ne crește satisfacția, entuziasmul cu privire la propriile trăiri, cât și la lucrurile care nu funcționează și necesită grijă. Avem nevoie să ne cultivăm această practică a stării de bine pentru a ne crește reziliența și resursele personale.

Cum comunic cu partenerul meu când ceva nu merge bine în viața noastră? Mă apropii de el sau stau la distanță? Am tendința să îl pedepsesc pentru ce consider că face greșit sau încerc să găsim o soluție împreună? Îi ofer suport chiar dacă și mie îmi este dificil sau mă aștept ca doar celălalt să o facă?

Totodată, ajută foarte mult să planificăm activități împreună, să avem spații în care ne bucurăm în continuare de noi. Chiar dacă perioada prin care trecem este una grea și am prefera să nu fie așa, este esențial să avem experiențe pozitive în doi și momente de recunoștință pentru ce este totuși prezent. Atât pandemia, cât și alte evenimente care exercită un stres major asupra vieții personale nu pot fi controlate sau prevăzute, ceea ce ne influențează să apelăm la mecanismele preexistente. Astfel, este nevoie să facem eforturi pentru a crea o bază solidă în gestionarea oricărui moment care poate apărea. Este important să creștem resursele personale, astfel încât să crească reziliența personală și apoi capacitatea cuplului de a rezista