Ce să faci… când ți-e teamă de greșeli. Ghid pentru copiii care nu acceptă să fie imperfecți
Autor: Dr. Claire A.B. Freeland, Dr. Jacqueline B. Toner
O carte foarte utilă pentru părinți și copii, deopotrivă, mai ales în cultura și vremurile în care trăim. O cultură a pedepsei, a fricii de respingere, a hipervigilenței față de greșeală pe care, din păcate, le-o „servim” copiilor. O cultură a presiunii de a fi „perfecți” sau „speciali”. O cultură care, din păcate, nu le mai permite copiilor să-și exprime vulnerabilitatea – fără structură ori predictibilitate. Fără timp petrecut împreună cu părinții, însă cu foarte multe așteptări din partea părinților și a profesorilor. Cu copii care caută permanent validări externe pentru că ăsta e felul în care părinții se „conectează” cu ei, prin rezultatele lor: „Îți place desenul meu?”, „Am făcut bine puzzle-ul ăsta?” Cu teama de a nu-și supăra sau dezamăgi părinții sau profesorii: „Te-am supărat?” , „Ce am făcut greșit?” Rezultatul: multă teamă, anticipare a respingerii și criticii care, în definitiv, se traduc în evitare și refugiu.
Ce poți face ca să nu mai greșești? Nimic! Pare cea mai bună soluție, nu-i așa? De ce să mai vrei să fii pe plac? Ei bine, e total greșit: copiii tânjesc, cu toată ființa lor, după timpul petrecut împreună, necondiționat, cu părinții lor, VOR să se simtă acceptați, văzuți, înțeleși, ascultați. În siguranță! Să știe că pot conta pe ei, că sunt acolo, zi de zi, pentru ei. Siguranța, însă, înseamnă pentru ei, mai întâi, încredere în noi și, apoi, încredere în ei. Un copil nu poate avea încredere în el dacă nu a trăit încrederea în noi. Increderea în părinți. De reținut și pus în practică.
Cartea face parte dintr-o colecție de 6 cărți (Editura TREI): Ce să faci… când te simți îngrijorat, îți este frică, te înfurii, nu-ți convine nimic, simți că nu este corect sau îți este teamă de greșeli. Le oferă copiilor un mai bun control asupra vieții lor, o înțelegere mai bună despre cum funcționează ea, dar și o radiografie despre relația minte – emoții. Sau, foarte pragmatic spus, cum își pot controla mintea astfel încât să se simtă mai bine. În definitiv, ce pot să facă atunci când simt îngrijorare, frică ori furie. De voi depinde.
Lectură plăcută!
Cărțile le puteți comanda de pe site-ul Editurii Trei.