Mind Education

„Ce vede el și eu nu văd?” Sau despre cum primesc feedback

Să înveți lucruri noi despre tine poate fi o experiență neplăcută, chiar dureroasă: este ca și cum te trezești într-un coșmar din care vrei să scapi sau ca și cum cineva îți toarnă o găleată de apă în cap. Brutal și neașteptat. Și, firesc, ai vrea să scapi, să fugi. Și gândul că celălalt este de vină, „este invidios”, „agresiv”, ”are ceva cu mine”, vine ca o salvare. Este problema lui, nu a ta – ce ușurare! Este mai simplu să te înfurii pe altcineva decât să te uiți la tine, către tine, cu onestitate. Și nu vorbim despre autocritică – aceasta care este tot o formă de apărare, tot o distanță de realitate.

Capacitatea noastră de a evolua și a învăța, de a înțelege și experimenta lucruri noi, depinde în mare măsură de cum știm să primim feedback. De cum înveți din feedback, mai ales din cel care nu îți este comod, care îți creează disconfort, uneori durere, tristețe sau furie. Cel care îți dă feedback poate greși, firesc, dar uneori se întâmplă să vadă la tine ceea ce tu nu vezi. Pentru că îți displace și respingi ceea ce celălalt vede la tine („nu este despre mine”) și crezi cu toată convingerea că tu ai dreptate. Sau, poate este o experiență nouă, străină, nefamiliară, pe care nu ai trăit-o și pe care nu o înțelegi. În cuplu este atât de evident: partenerul vede ceea ce tu nu poți vedea și accepta. Și fel și colegii alături de care muncești.

Tu și frica de feedback

În munca mea de supervizor, am văzut atât de clar cum cei care au evoluat și au ajuns la performanțe în profesie sunt tocmai cei care au tolerat „disconfortul” feedback-ului. Și aici vorbim despre feedback, nu despre critică, pedeapsă sau atac la persoană. Pe de altă parte, cei care au devenit defensivi, au evitat sau au căutat numai validare și apreciere, au avut mult de pierdut. Atât din perspectiva performanțelor profesionale, cât și din cea a evoluției personale. E vorba de persoanele pentru care aproape orice feedback este perceput ca un reproș, o critică, un atac la persoană. Feedback-ul adesea ne amenință propria identitate, ce credem noi despre noi, cum ne percepem, care sunt „adevărurile” noastre despre noi. Este ca și cum povestea noastră este „atacată”. Dacă însă ne propunem să evoluăm cu curaj, „buni sau răi”, să ne asumăm cu curiozitate și înțelepciune și perspective noi despre cine suntem, vom fi mai atenți la feedback și mai puțin defensivi.

„Ce vede el și eu nu văd?”

Feedback-ul înseamnă să-ți recunoști și să-ți accepți propriile rezistențe și, mai ales, să învăți. Să te întrebi „ce vede celălalt și eu nu văd?”, chiar dacă emoțiile pun stăpânire pe ce gândești despre tine și, implicit, despre cel care îți dă feedback-ul. Chiar dacă îți pare că greșește, ia-ți un timp să reflectezi la ce ți-a spus. Poate fi un bun prilej de a descoperi resorturile unde poți să crești, să evoluezi.

De ce ai face asta? Simplu, ca să te întregești ca om. Dincolo de frici, neputințe, frustrări, neîmpliniri personale. A primi și a accepta feedback-ul vorbește și despre cum îți aperi drepturile, cum te afirmi și cum ceri explicit ceea ce vrei. Cum pui limite și când și cum spui NU. Ferm și clar. Cum să fii în acord cu propriile tale valori, în rezonanță cu tine și cu drumul tău în viață.

Tensiunea dintre nevoia de acceptare și evoluție

Cu toții avem nevoie să ne simțim acceptați și iubiți necondiționat, respectați pentru cine suntem. Dar în același timp, avem nevoie să învățăm lucruri noi, să facem progrese. Și pentru asta avem nevoie de feedback, care adesea ne face să ne simțim amenințați, nesiguri, dar care este esențial pentru evoluția noastră. E ușor să lucrezi cu un coleg care știe să primească un feedback dificil, și teribil de greu când știi că va avea o reacție defensivă, explozivă, agresivă. Eviți, amâni, cauți momentul potrivit să îi vorbești.

Deci care sunt momentele în care feedback-ul devine dificil pentru tine? Ce trezește el în tine? Ce gânduri, stări, amintiri? Reacția defensivă este principalul obstacol în a primi feedback-ul. Chiar dacă însă crezi că este greșit, nedrept și nefolositor, îți este util și merită să înveți să-l accepți pentru creșterea și evoluția ta.