Mind Education

Cele 11 semne ale maturității emoționale

sursa: unsplash.com

Maturitatea emoțională este una dintre cele mai valoroase investiții pe care le poți face în dezvoltarea ta personală și profesională. Este un proces pe care îl începi în copilărie și îl continui pentru tot restul vieții.

Și ca orice alt proces de durată, ai nevoie de indicatori care să îți arate în ce punct te situezi și pe ce ai nevoie să te focusezi mai mult pentru a-ți asigura o dezvoltare armonioasă.

Iată câteva atitudini și comportamente pe care persoanele mature emoțional le practică în interacțiunile de zi cu zi:

1. Persoanele mature emoțional înțeleg că în spatele unei reacții explozive sau nepotrivite este mai mult decât rea voință sau necugetare.

În cele mai multe cazuri, oamenii au astfel de reacții din teamă sau nesiguranță, și atunci când ești matur emoțional o să cauți să observi aceste emoții. Și observând aceste emoții, nu o să mai fii atât de reactiv la o reacție nepotrivită, pentru că înțelegi de unde provine acea reacție.

2. Persoanele mature emoțional sunt mereu conștiente de faptul că ceilalți nu le pot citi gândurile.

Astfel, dacă vor să se facă înțelese, vor explica cu blândețe, chiar și de mai multe ori dacă e nevoie. Cu alte cuvinte, în loc să spună, ”Ești bătut în cap” sau ”Nu înțelegi,” vor spune ”Simt că nu m-am făcut înțeles așa că o să mai explic o dată.”

3. Persoanele mature emoțional știu că nu sunt perfecte din multe puncte de vedere.

Ele știu că uneori pot greși, uneori pot acționa necugetat și fix această mentalitate le permite să se dezvolte emoțional. Pentru că atunci când crezi că tu nu ai nici o problemă, clar nu vei avea motivația să te dezvolți.

4. Persoanele mature emoțional știu că obiceiurile de zi cu zi au un impact semnificativ asupra emoțiilor.

Ce mănânci, cât dormi, câtă mișcare faci, toate aceste lucruri au un impact asupra dispoziției afective și a felului în care gestionezi emoțiile.

5. Persoanele mature emoțional nu au resentimente față de ceilalți.

Mai degrabă, discută cu ceilalți despre lucrurile care îi supără sau deranjază cu scopul de a găsi o soluție.

6. Persoanele mature emoțional nu caută perfecțiunea, în absolut nici o arie a vieții.

Cu alte cuvinte, ei înțeleg că uneori ești mai bun, alteori mai puțin bun. Înțeleg că e nerealist să te aștepți ca viața să meargă tot timpul excelent, pe absolut toate planurile. Iar această mentalitate nu o aplică doar asupra lor, ci și asupra celor din jurul lor.

Altfel spus, maturitatea emoțională se bazează mai degrabă pe realism decât pe idealism. Mai mult, oamenii maturi emoțional înțeleg că ceilalți, la fel ca și ei, sunt de fapt o colecție de calități, defecte și vulnerabilități. Nimeni nu este într-un singur fel.

7. Persoanele mature emoțional nu se îndrăgostesc la prima vedere.

Mai degrabă înțeleg că dragostea și relațiile sunt complexe și necesită timp pentru a construi loialitate și încredere. Tocmai de aceea ei nu o să își verse instantaneu toate emoțiile, așteptările și idealurile într-o relație care nu s-a concretizat sau pe care abia au început-o.

8. Persoanele mature emoțional își cunosc foarte bine defectele și au grijă să le împărtășască și cu ceilalți în ideea de a preveni posibile situații neplăcute.

Ele le vorbesc celorlalți despre contextele și gesturile care îi fac să fie reactivi emoțional tocmai pentru a evita certuri și conflicte.

9. Persoanele mature emoțional nu cad în capcana regretelor.

Și dacă ajung în această capcană, caută să iasă cât mai repede de acolo. Adică ele înțeleg că au făcut greșeli de-a lungul timpului, înțeleg că sunt lucruri pe care poate le-ar fi făcut diferit, dar știu că nu le pot schimba și caută mai degrabă să se focuseze pe viitor.

10. Persoanele mature emoțional nu își uită latura copilăroasă și jucăușă.

Indiferent de vârsta pe care o au, oamenii maturi emoțional își validează constant aspecte ale identității pe care alții poate că le-ar eticheta drept puerile. Ei înțeleg că latura lor copilăroasă poate fi o sursă de creativitate, originalitate și emoții plăcute.

11. Și nu în ultimul rând, persoanele mature emoțional știu să aprecieze micile bucurii ale vieții.

Ele nu așteaptă să se întâmple ceva major care să le schimbe complet dispoziția și să le ofere fericire veșnică. Mai degrabă caută să găsească zilnic lucruri mici de care să se bucure și pentru care să fie recunoscătoare. Această mentalitate le permite să cultive un sentiment de fericire sustenabil, de lungă durată.