Mind Education

Comunicat de presă privind studiul „Provocările cuplurilor din România”

25.02.2021

Cât durează iubirea la români

O relație de iubire la români durează, în medie, 8,9 ani în cazul femeilor și 9,5 ani, în cazul bărbaţilor, și se sfârșește, de regulă, cu un divorț. Deși simt că traversează o criză în relație, 86% dintre români nu apelează la terapie de cuplu, iar dintre cei 14% care au accesat serviciile unui psihoterapeut, cei mai mulți au făcut-o după 2-3 ani de conflicte în cuplu, relevă primul studiu care “diagnostichează” relațiile cuplurilor din România, realizat de Școala pentru Cuplu, dezvoltată de S.C. Pentru Cuplu SRL, în cadrul proiectului „Programe de formare şi psiho-educaţionale bazate pe modele de prevenţie şi intervenţie inovative în sănătatea emoţională”. Prin acest prim studiu, cercetătorii Școlii pentru Cuplu și-au dorit să afle care sunt cauzele care îi determină pe români să își încheie relațiile mai repede decât alte popoare.

Studiile și practica în domeniu arată că, fără ajutor de specialitate, 80% dintre cuplurile care trec printr-o perioadă de 3-4 ani de certuri și tensiuni inerente se despart. În România, finalul relației de iubire survine după 8,9 ani de căsnicie în cazul femeilor și după 9,5 ani, în rândul bărbaților. Așa se întâmplă că, în țara noastră, la fiecare 4,6 căsătorii există un divorț, potrivit Eurostat (2017).

Tabloul este completat de faptul că 64% dintre participanții la studiul Școlii pentru Cuplu nu au apelat niciodată la terapie de cuplu, iar un procent semnificativ, de 22,2%, a luat în calcul posibilitatea accesării serviciilor de psihoterapie, însă nu și-a dus intenția la bun sfârșit. Doar 14% dintre respondenți au cerut ajutor de specialitate, iar acest lucru s-a întâmplat după 2-3 ani de conflicte în cuplu (27%), după câteva luni (25%), după un an de dificultăți (21%), după 10 ani (16%) sau după câteva săptămâni (12%).

Printre cel mai des invocate motive pentru care românii nu apelează la terapie de cuplu se numără răspunsurile: “partenerul nu a vrut” (27%), “nu am știut cui să ne adresăm” (25%) sau “am crezut că ne descurcăm singuri” (15%).

 „Dincolo de datele pe care am reușit să le obținem, acest studiu scoate la suprafață un alt aspect important: cuplurile asociază iubirea cu îndrăgostirea. Cu alte cuvinte, se așteaptă ca sentimentele pe care le trăiesc în prima etapă a relației, cea de îndrăgostire, care poate dura de la 2 luni, la 2 ani, să se perpetueze. Își doresc o căsnicie armonioasă fără să își asume, însă, efortul emoțional pe care îl cere relația și ajung să își saboteze viața din cauza așteptărilor nerealiste sau a fanteziilor despre iubire. Vestea bună este că separarea sau divorțul pot fi prevenite, mai ales atunci când ceri ajutor din timp și nu lași relația să se erodeze”, a explicat Domnica Petrovai, psihoterapeut și fondator al Școlii pentru Cuplu. 

Cum îți dai seama că traversezi o criză în relația de cuplu și ai nevoie de ajutorul unui specialist

  1. Apar certuri mai dese sau mai intense care lasă partenerii distanțați
  2. Unul sau ambii parteneri dau vina unul pe celălalt pentru problemele în cuplu
  3. Repararea relației și iertarea după momentele tensionate se întâmplă după o perioadă mai lungă de distanțare
  4. Frecvența vieții sexuale scade (o dată sau de câteva ori pe lună)
  5. A apărut o răceală fizică în relație (ex: partenerii nu se mai țin de mână, nu se mai sărută sau nu se îmbrățișează zilnic)
  6. Intervine sentimentul de singurătate sau partenerii simt că nevoile emoționale nu le mai sunt împlinite în relație
  7. A scăzut angajamentul față de relație și speranța în puterea de a depăși momentele dificile
  8. Momentele zilnice de conectare sunt din ce în ce mai rare
  9. Cei doi parteneri nu fac împreună activități plăcute (ex. plimbări, ieșiri în natură etc.)
  10. Unul sau ambii parteneri simt că nu mai au control asupra relației

„Din cauza culturii în care am crescut și a lipsei modelelor, românii au nevoie să învețe ce înseamnă iubirea, iar acest lucru trebuie să se întâmple, mai ales, la începutul relației, când cei doi au disponibilitatea de a investi în bunăstarea căsniciei. Pe de altă parte, terapia de cuplu previne divorțul și îmbunătățește starea de sănătate fizică și mentală a celor doi parteneri, iar acest lucru este cu atât mai important cu cât noi, românii, abia învățăm că este o dovadă de maturitate și prețuire a iubirii să ceri ajutor în afara relației”, a mai spus Domnica Petrovai.

Despre studiu

Studiul a fost realizat de Școala pentru Cuplu, pe un eșantion de 1000 de participanți. Dintre acestea, 186 de persoane (18,6%) sunt bărbați și 814 femei, (81,4%), cu media de vârstă de 35.10 ani (abaterea standard=6.94). Cei mai mulți dintre respondenți sunt căsătoriți (718 de persoane, reprezentând 71,8%), 235 (23,5%) sunt într-o relație, 16 persoane (1,6%) sunt recăsătorite, iar 9 persoane (0,9%) au un istoric de divorț. 

Referitor la durata relației actuale, media acesteia este de 10,02 ani (abaterea standard=6,80), iar durata medie a celei mai lungi relații pe care au avut-o respondenții a fost de 11,42 ani (abaterea standard=7,57). Majoritatea respondenților (700, adică 70%) are copii, dintre care cei mai mulți au un copil (342, adică 34,2%).

Despre Școala pentru Cuplu

Școala pentru Cuplu a început ca un proiect de suport și intervenție comunitară a psihoterapeutului Domnica PETROVAI care și-a propus să contribuie la asigurarea bunăstării și longevității cuplurilor din România.  Proiectul Domnicăi, Școala pentru Cuplu, a atras în timp alți 63 terapeuți la nivel național și a condus la înființarea în anul 2017 a spin-off-ului SC PENTRU CUPLU SRL.

SC PENTRU CUPLU SRL este primul start-up din România care dezvoltă, din anul 2020, programe bazate pe rezultate de cercetare (evidence-based) pentru cupluri și familii prin proiectul „Programe de formare şi psiho-educaţionale bazate pe modele de prevenţie şi intervenţie inovative în sănătatea emoţională”, COD MYSMIS 121344, co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operațional Competitivitate.

Date de contact:

SC PENTRU CUPLU SRL, Cluj-Napoca, România, Str. Foișorului, Nr.12, județul Cluj, cod poștal 400497, persoană de contact Domnica Petrovai, Administrator, prin telefon la 0745233611, e-mail la petrovai.domnica@gmail.com, domnica@mindeducation.ro , site proiect www.scoalapentrucuplu.ro.