Mind Education

Cercetare Școala pentru Cuplu: Cum facem față stresului în cuplu?

În mod inevitabil, ajungem să ne confruntăm cu situații stresante pe parcursul vieții, iar mulți dintre noi ne-am format deja propriile modalități de a le face față și am învățat cum să navigăm perioadele dificile. Întrebarea este cum facem față acestor perioade atunci când suntem în cuplu? Îi comunici partenerului tău atunci când îți e greu, te lași ajutat? Partenerul te susține și te ascultă în aceste situații? Cum reacționezi tu atunci când partenerul este cel care trece prin perioade stresante? Există reciprocitate între voi?

Da, sunt multe întrebări și aspecte care trebuie luate în considerare. Nu ne e ușor să stăm să analizăm cum reacționează cuplul nostru în momentele grele. Dar, chiar dacă sună a clișeu, un cuplu sănătos este alături atât la bine cât și la greu. Poate că ai învățat din relații anterioare că nu trebuie să îl “încarci” pe celălalt cu problemele tale, așa că tinzi să te retragi. Sau poate ai trecut de unul singur prin dificultăți și acum îți vine greu să îți iei partenerul în serios atunci când întâmpină probleme – nu consideri că are nevoie de susținerea ta. De asemenea, poate că ai avut momente în care te-ai simțit copleșit/ă și ți-ai fi dorit ca partenerul să fie mai prezent, să te susțină mai mult. 

Felul în care reacționăm la stres și îl gestionăm în cuplu este un aspect extrem de important care va afecta, inevitabil, sănătatea noastră și a relației pe termen lung. Tensiunile și frustrările acumulate în urma unei perioade dificile ne pot determina să devenim critici, evitativi sau, dimpotrivă, sufocanți, deoarece punem pe partener presiunea de a ne scăpa de disconfortul pe care îl simțim. Tocmai din acest motiv, este important să ne familiarizăm și să descoperim cum face față relația noastră în momente de acest fel.

În luna septembrie, Școala pentru Cuplu a pus la dispoziție chestionarul Dyadic Coping Scale pe pagina de Facebook, pentru a putea fi completat de urmăritorii noștri. Pe parcursul lunii, au completat în total 46 de persoane, dintre care 41 femei și 5 bărbați. Dintre aceștia, 13 cu vârste cuprinse între 18-30 de ani, 30 între 31-45 de ani și 3 peste 46. O singură persoană nu se află la momentul actual într-o relație iar două sunt divorțate, restul fiind fie într-o relație, fie căsătoriți. 28 dintre cei care au completat au copii.

Prin intermediul acestei scale, s-au măsurat următoarele dimensiuni importante:

1.       Felul în care noi, ca parteneri, ne comunicăm stresul, și cât de eficient o facem.

2.       Felul în care noi, ca parteneri, îl susținem pe celălalt în perioadele stresante.

3.       Felul în care noi, ca parteneri, ne însușim resposabilitățile celuilalt în perioade stresante.

4.       Modul deficitar în care facem față noi, ca parteneri, stresului în cuplu.

5.       Felul în care partenerul nostru își comunică stresul.

6.       Felul în care partenerul nostru ne susține în perioadele stresante.

7.       În ce măsură partenerul nostru își însușește responsabilitățile noastre în perioadele stresante.

8.       Modul deficitar în care face față partenerul nostru stresului în cuplu.

9.       Modul în care facem față stresului împreună, ca un cuplu.

Și nu în ultimul rând, participanții au fost rugați să răspundă la două întrebări prin care evaluează cât de eficient/satisfăcător fac față perioadelor stresante în cuplul lor. Dacă nu ați urmărit aceste aspecte până acum, puteți profita de această ocazie să faceți puțină introspecție – când, cum și cât de pozitiv reacționați la stres. Prima dată în mod general, apoi cum duceți disconfortul în cuplu.

Ce ne-au arătat rezultatele chestionarului?

În urmă interpretării rezultatelor chestionarului, am putut trage următoarele concluzii mai relevante, și anume:

Modul deficitar în care facem față noi, ca parteneri, stresului în cuplu. – Această este subscală cu numărul patru, și una dintre subscalele cu cele mai ridicate scoruri, cu o medie a scorurilor de 4.02. Acest rezultat ne poate indica faptul că ne este dificil să luăm în serios stresul pe care îl simte partenerul, că atunci când cuplul nostru trece printr-o perioadă dificilă avem mai mult tendința de a reacționa cu negativitate (posibil reproș sau retragere) în loc de prezență și înțelegere.

Subscala cu cea mai mică medie a răspunsurilor, de 2.7, se referă la felul în care partenerul nostru își comunică stresulMai specific, acest set de întrebări a indicat măsura în care partenerul ne comunică faptul că are nevoie de ajutorul nostru, cât de sincer și deschis ne vorbește despre stresul prin care trece și recunoaște că are nevoie de sprijin. Un scor mic la această subscală nu e tocmai o veste bună – ne poate sugera faptul că partenerul nu știe/nu a învățat cum să comunice într-un mod sănătos dacă trece prin perioade dificile. De asemenea, poate însemna că nu verbalizează sau nu ne arată prin alt fel faptul că apreciază sprijinul nostru.

De asemenea, a fost calculat și un scor global, menit să ne arate cum face față cuplul per total stresului. Răspunsurile participanților ne arată că marea majoritate (45,7%) au scoruri sub medie. Aceasta înseamnă că cele mai multe cupluri au nevoie să caute și să exerseze modalități noi, mai sănătoase, prin care să absoarbă stresul în așa fel încât acesta să nu afecteze relația de cuplu. Aceasta presupune conștientizarea răspunsurilor nesănătoase în fața stresului, a modului în care partenerii comunică în cuplu momentele dificile și exersarea abilităților de reziliență.

Aceste rezultate nu sunt doar direcții valoroase de cercetare, ci pot servi ca o recomandare pentru a redefini comunicarea în cuplu, susținerea reciprocă și autonomia emoțională – aspecte care par să fie, de multe ori, greșit înțelese. Trebuie să ne îndreptăm atenția spre felul în care partenerii dintr-un cuplu reacționează la stres și cum îi dăm voie acestuia să ne afecteze relația, să conștientizăm faptul că avem nevoie de prezență în momentele dificile și, nu în ultimul rând, să ne arătăm aprecierea, într-un mod clar, pe care o avem față de celălalt.

*

Dacă vrei să afli mai multe despre tine și cuplul tău, poți completa în continuare chestionarele propuse de noi:

👩‍❤️‍👨Link chestionar despre iubire și sex: https://forms.gle/gtya2dNtSMpDbuUx9

😱Link chestionar despre cum reacționezi în conflict și cum decurg conversațiile dificile în cuplul tău:https://forms.gle/5ZLCzJQ5W63oRgap7

😳Link chestionar despre cum faci față stresului în cuplu: https://forms.gle/wbV6UE9keaetxeBA7

**

Bibliografie:

Bodenmann, G., Arista, L. J., Walsh, K. J., & Randall, A. K. (2018). Dyadic Coping Inventory. Encyclopedia of Couple and Family Therapy, 1–5. doi:10.1007/978-3-319-15877-8_678-1

Ledermann, T., Bodenmann, G., Gagliardi, S., Charvoz, L., Verardi, S., Rossier, J., Bertoni, A., & Iafrate, R. (2010). Psychometrics of the Dyadic Coping Inventory in three language groups. Swiss Journal of Psychology / Schweizerische Zeitschrift für Psychologie / Revue Suisse de Psychologie, 69(4), 201–212. https://doi.org/10.1024/1421-0185/a000024