Mind Education

Cercetare Școala pentru Cuplu: Ne folosim de sex ca să ne arătăm iubirea?

sursa: unsplash.com

Sexul este un subiect foarte interesant. Pe de-o parte, cu toții suntem conștienți că este o nevoie fundamentală și un aspect important al vieții de cuplu, dar pe de altă parte, ne grăbim să “îl băgăm sub preș” atunci când vine vorba de discutat aspectele ceva mai serioase. Ne place să glumim și pe cât putem, să nu vorbim de eventualele probleme care pot apărea, mai ales atunci când viață noastră sexuală nu (mai) e ca în filme. Te invit ca după ce citești acest articol, să faci o introspecție legată de ce înseamnă sexualitatea pentru tine – ce ai învățat despre ea, cum o exprimi atunci când te afli într-un cuplu și cât de confortabil/ă te simți să discuți despre asta.

Sunt sexul și iubirea interconectate?

Cât e de importantă activitatea sexuală într-o relație de lungă durată sau o căsnicie? Poate exista iubire romantică fără sex? Este atracția sexuală fundamentul iubirii, ne folosim de ea să arătăm dragostea? Toate aceste întrebări au prezentat și încă prezintă direcții majore de cercetare, în special în era modernă, când raporturile sexuale de tipul consum (fără obligații) par din ce în ce mai comune – iar sexul nu mai duce neapărat și la o legătură emoțională între doi parteneri.

Dacă este să discutăm puțin despre diferențele de gen, studiile ne spun că femeile tind să vadă scopul dorinței sexuale ca fiind construirea intimității și a angajamentului, astfel având o perspectiva relațională asupra sexului – se concentrează mai mult pe persoană și pe relația pe care o au cu aceasta. S-a discutat și faptul că în principiu, pentru femei, nivelul de atașament (iubire) pe care îl simt față de partener corelează pozitiv cu nivelul de intimitate sexuală.  Bărbații, în schimb, au tendința de a vedea funcția dorinței sexuale mai simplu, ca fiind predecesorul activității sexuale – ceea ce înseamnă că tind să se concentreze mai mult pe corp și pe nevoile acestuia.

Pentru că am dorit să analizăm care sunt experiențele adulților din România când vine vorba de acest subiect, Școala pentru Cuplu a pus la dispoziție, în luna noiembrie, un chestionar ce vizează perspectivele asupra iubirii și sexului, parte a proiectului de cercetare pe are îl desfășurăm acum. Acest chestionar a fost făcut public pe pagină noastră de Facebook, fiind mai apoi completat de 56 de persoane, dintre care 50 de sex feminin. Dintre acestea, 17 cu vârste cuprinse între 18-30 de ani, 34 cu vârste între 31 și 45 de ani și 5 peste 46 de ani. 25 dintre participanți sunt căsătoriți, iar alți 25 se află într-o relație. 31 dintre participanți au copii.

Ce a urmărit chestionarul?

Întrebările prezente în chestionar au fost organizate în patru subscale, fiecare reprezentând o perspectivă diferită a modului în care sexul și iubirea relaționează și există în viața de cuplu.

·       Iubirea este cea mai importantă – această subscală are în vedere măsura în care participanții văd iubirea ca fiind elementul cel mai important al relației lor. Sexul este practicat și prezent ca o componentă a relației, dar este secundar conexiunii emoționale și prieteniei dintre cei doi parteneri. Practic, dacă obții un scor ridicat la această subscală, înseamnă că valorifici mai mult aspectele ce țin de iubire și grijă reciprocă în cadrul cuplului decât aspectele fizice.

·       Sexul demonstrează iubirea – subscala aceasta se referă la măsura în care sexul este văzut ca o modalitate de apropiere în cuplu, o modalitate de a demonstra iubirea și angajamentul. Dacă obții un scor ridicat, înseamnă că, pentru tine, activitatea sexuală acționează ca “lipiciul” care ține cuplul împreună, este felul în care construiești intimitatea cu celălalt și îți arăți afecțiunea. 

·       Iubirea vine înaintea sexului – nu în ultimul rând, această subscală se referă la măsura în care o persoană are nevoie să simtă un anumit nivel de atașament (sau chiar iubire) față de cineva pentru a se putea implica într-o relație sexuală. Practic, sentimentele sunt necesare pentru a se crea și o legătură fizică. A nu se confunda cu prima subscală, unde sexul este văzut ca fiind secundar iubirii, dar nu este condiționat de aceasta. 

·       Sexul este în declin – această perspectivă vizează cuplurile unde fie nu există încă o viață sexuală (ex. din motive religioase) sau cuplurile care au avut o viață sexuală împlinită la un moment dat, iar în acest moment întâmpină dificultăți.

Ce ne spune analiza răspunsurilor?

În urma interpretării rezultatelor, una dintre primele observații care merită dezvoltate este faptul că iubirea este cel mai frecvent exprimată prin sex. Mai specific, media cea mai mare (M=3,8) a fost găsită la subscala Sexul demonstrează iubirea. Răspunsurile la întrebări au fost măsurate pe o scală Likert de la 1 (dezacord) la 5 (acord), iar 16% dintre participanți au răspuns la afirmațiile acestei subscale cu scorul maxim, adică 5 (vezi tabelul de mai jos).

Acest prim rezultat ne oferă un indiciu valoros legat de felul în care persoanele din România tind să își exprime afecțiunea în relația de cuplu. Putem spune că, într-adevăr, sexul este un aspect vital al relației, pentru că mai departe de actul fizic în sine, este un mod de a ne apropia (și la figurat) de partenerul nostru.

O altă observație este faptul că a doua cea mai mare medie (M=3,6) a fost a subscalei Iubirea vine înaintea Sexului, unde 7% dintre participanți au răspuns cu scorul maxim (vezi tabel). Un scor mare la această subscală ne indică o tendință înspre nevoia de a forma o legătură emoțională, un atașament față de celălalt, pentru a putea mai apoi să ne implicăm și într-o relație sexuală cu persoana respectivă.

Nu în ultimul rând, cea mai mică medie (M = 2,9) a fost de departe a categoriei Sexul este în declin. Nici un participant nu a răspuns folosind scorul maxim la această subscală, ceea ce este o veste foarte bună. Pe scurt, putem deduce că o mare majoritate a participanților acestui studiu nu percep/întâmpină dificultăți în privința sexului, iar declinul vieții sexuale în viața de cuplu nu este o problemă atât de majoră pe cât ne-am fi așteptat.

Este important de menționat faptul că, din cauza numărului mic de participanți de sex masculin care au completat chestionarul (6 din 56), unul dintre limitele studiului este faptul că rezultatele menționate mai sus sunt mai reprezentative pentru femei și nu ne pot indica cu acuratețe diferențe care apar la nivel de gen. Studiul original nu a găsit diferențe semnificative între mediile bărbaților și ale femeilor la nici una dintre cele patru subscale, dar este o direcție care merită explorată în viitor.

Acestea fiind spuse, rezultatele obținute tind să coincidă cu cele prezente în literatura de specialitate, în special ipoteza conform căreia femeile tind să privească sexul ca pe o modalitate de a se apropia de celălalt, de a construi intimitate și angajament. Și atunci, de ce ne ferim atât de mult de a vorbi despre și a explora latura sexuală, când pare să fie atât de importantă în viața de cuplu? Această întrebare poate reprezenta o temă de reflecție și o direcție de cercetare care merită abordată în viitor.

Bibliografie:

DeLamater, J (1981). The Social Control of Sexuality. Annual Review of Sociology, 7(1), 263–290. doi:10.1146/annurev.so.07.080181.001403

Hendrick, S. S.; Hendrick, C. (2002). Linking Romantic Love with Sex: Development of the Perceptions of Love and Sex Scale. Journal of Social and Personal Relationships, 19(3), 361–378. doi:10.1177/0265407502193004

Hendrick, S. S., & Hendrick, C. (1995). Gender differences and similarities in sex and love. Personal Relationships, 2, 55-65. http://dx.doi.org/10.1111/j.1475-6811.1995.tb00077.x