Mind Education

Cum comunicăm și ne purtăm cu colegii suspicioși și neîncrezători? (2)

Sursa foto: www.pexels.com

Persoanele cu trăsături de personalitate paranoidă sunt hipervigilente, atente la detalii, căutând, de fapt, semne că sunt amenințate sau trădate într-o formă sau alta. Aceste persoane privesc lumea ca pe un loc periculos, plină de oameni cu intenții malefice, motiv pentru care trebuie să fie mereu pregătiți ca să se poată apăra. Le este foarte greu să aibă încredere în oameni, în motivele lor și le interpretează în mod negativ în funcție niște tipare rigide. Practic, acordă evenimentelor și comportamentelor celorlalți o semnificație ireală, bazată pe credințele lor, chiar dacă nu există nicio cauză evidentă pentru aceste interpretări. Distorsionează realitatea obiectivă, fiind mereu în căutarea unor înțelesuri ascunse și îi suspectează pe colegii de serviciu că le vor răul. Prin urmare, se protejează în permanență de pericolele imaginate de ei, nu au încredere și nu se bazează pe colegi, le pun la îndoială loialitatea și caută mereu dovezi care să le confirme credințele. Tot căutând, găsesc, de regulă, dovezi vagi, cărora le dau semnificații de tot felul și apoi pornesc să se răzbune, simțindu-se nedreptățiți.

Despre suspiciune și neîncredere, când tu însuți ești suspicios și neîncrezător, am scris aici

 Cum comunicăm și cum ne purtăm cu colegii suspicioși?

  1. Nu-i evitați – comportați-vă normal

Dacă v-ați confruntat vreodată cu un coleg de muncă deosebit de suspicios, poate ați observat că tendința este să evitați persoana respectivă. Interacțiunea cu persoanele suspicioase poate fi foarte neplăcută și puteți simți că vă este constant pusă la îndoială încrederea și parcă vă testează de fiecare dată, așteptând să își confirme că au avut dreptate. Deși tendința este de a-i evita, nu este recomandat să faceți asta, deoarece vor deveni și mai bănuitori, gândindu-se că poate ați complotat împotriva lor și vă este teamă să vă asumați. Asta nu înseamnă că trebuie să deveniți prieteni, dar este util dacă aveți o atitudine cât mai neutră față de acești colegi.

  1. Fiți asertivi, specifici și transparenți

Având în vedere că oricum vor pune la îndoială intențiile voastre, este important să comunicați cât mai clar și mai ferm cu colegii suspicioși. Dacă mesajele pe care le transmiteți sunt ambigue și lasă loc de interpretări, le va fi foarte ușor să fabrice alte semnificații. Este important să faceți tot posibilul să lămuriți neînțelegerile pe care le aveți și, cu toate că punctul vostru de vedere nu le va schimba părerea, cel mai bine este să expuneți situația exact așa cum o vedeți (fără a jigni, ataca, eticheta, etc.)

  1. Impuneți limite

Dacă simțiți că vă încalcă limitele, este recomandat să le transmiteți acest lucru în mod deschis, specific și clar, dar fără a-i ataca personal. Este important să vizați comportamentul care vă deranjează, nu persoana în totalitatea ei. Dacă stabiliți împreună care sunt limitele interacțiunii, o să fie mai ușor pentru ambele părți să observe când sunt încălcate și să găsiți soluții pentru a corecta greșelile.

  1. Nu încercați să le schimbați părerea

Dacă veți încerca să le schimbați părerea, mai ales atunci când observați că sunt subiecte de care sunt foarte atașați și se arată foarte înverșunați în a-și apăra opinia, cel mai probabil nu va funcționa. De cele mai multe ori nu recunosc sau recunosc cu mare greutate că s-au înșelat și cu cât veți insista mai mult, cu atât se vor încăpățâna și mai tare. Cel mai bine este să păstrați o atitudine neutră și să nu le dați apă la moară.

Pentru momente de confuzie, de cumpănă, indecizie, eșec sentimental sau profesional sau pur și simplu când vreți altceva de la viața d-voastră, vă recomandăm cartea bună a lui Jeffrey Young și Janet S. Klosko – Cum să-ți reinventezi viața