Mind Education

Cum descurajezi victimizarea? Despre personalitatea histrionică (4)

Sursa foto: www.pexels.com

În articolele anterioare am descris mai în detaliu cum se comportă persoanele cu tendințe histrionice atât în relațiile apropiate cât și la serviciu.

Reamintesc faptul că aceste manifestări ascund niște vulnerabilități la fel de valide ca ale oricărei alte persoane. Chiar dacă vouă vi se pare că asistați la un circ, pentru histrionic este, în acel moment, singura modalitate de a se afirma. Să înțelegeți, deci, că asta este normalitatea lui și să vedeți ce puteți face voi ca să descurajați comportamentele neproductive și cele care vă afectează relația. Nu uitați că, pe partea lui pozitivă, este plin de idei, afectuos și se adaptează foarte rapid.

Acceptați realitatea lui – validarea emoției

Primul pas este acceptarea. Cu cât îl veți respinge mai mult, cu atât va depune eforturi și mai mari să vă intre în grații. Așadar, chiar dacă are o reacție disproporționată în raport cu realitatea obiectivă, amintiți-vă că realitatea lui este puțin diferită și emoțional el chiar simte la cote maxime. Dacă vreți ca lucrurile să meargă mai bine, mai repede și să puteți colabora pe termen lung, este important să îi validați emoția lui, fără a spune că asta este chiar realitatea: „Înțeleg că te simți tare frustrat în legătură cu X lucru. Ia să vedem, ce te face să te simți așa?”. Faptul că ați văzut disconfortul prin care trece va ajuta la reducerea foarte rapidă a emoției. Ați rupt vraja, l-ați văzut/auzit și îl și acceptați cu tot cu stare. Abia după ce scade intensitatea emoției veți putea lucra cu spor împreună.

Dacă, însă, îl ironizați („exagerezi, ca de obicei”, „ce te isterizezi așa?”), cel mai probabil veți contribui la amplificarea reacțiilor lui. Cu alte cuvinte, puneți paie pe foc și vă așteptați să se stingă.

Recompensați comportamentele firești

Dacă îl apreciați atunci când se comportă în parametrii normali, crește probabilitatea să își întărească aceste comportamente în detrimentul celor nepotrivite sau neproductive. Atunci este momentul să întăriți baza de siguranță și încredere a relației pe care o aveți și să îi încurajați autenticitatea. Ca urmare, pe termen lung, vor scădea comportamentele teatrale și de manipulare, pentru că observă că poate primi atenție și fără ele. Spre exemplu, când îl vedeți că lucrează din proprie inițiativă la ceva, mai ales dacă e ceva neplăcut pentru el, spuneți-i ceva încurajator: „Ce mă inspiri să fac și eu raportul X”.

Puneți limite

Histrionicul nu are intenția ascunsă de a vă da ziua peste cap. Atunci când tot încearcă să vă atragă atenția este pentru că își dorește să fie plăcut, apreciat, băgat în seamă. Dacă îi spuneți frumos și cu blândețe că aveți treabă și trebuie să vă concentrați, cu toate că v-ar plăcea să stați la povești, o să răspundă și el tot cu înțelegere. Limitele impuse cu fermitate și blândețe îl vor asigura că nu este respins, chiar dacă va fi frustrant.

Nu cedați manipulărilor

Histrionicul are capacitatea de a-i înduioșa pe cei din jur cu foarte mare ușurință, însă dacă picați în această capcană și vă lăsați prinși în dramă doar îi dați apă la moară. Ce este indicat să faceți este să nu vă lăsați influențați de presiunile și de sentimentele de vinovăție pe care vi le induce și să îl încurajați să își asume responsabilitatea pentru propriile trăiri și acțiuni: „Am încredere că poți să faci X lucru chiar dacă îți este așa dificil”. Sub nicio formă nu faceți lucruri în locul lui. Pe termen lung este foarte neproductiv: veți ajunge să faceți voi și el să se plângă că nu știe cum să procedeze.

Nu luați personal reacțiile lui

Un histrionic își poate schimba starea de 5 ori pe minut. Acum sunteți centrul universului lui, peste o oră vă urăște, acum râde, peste 10 minute zici că a căzut cerul peste el. Nu ajută să reacționați conform acestor stări pentru că vă vor obosi și pe voi, așa cum îl obosesc și pe el. Ce puteți face este să îl lăsați să se manifeste fără să îl judecați.

Puteți citi mai multe articole din seria personalităților dificile la locul de muncă aici