Cum e „generația EU” la locul de muncă?
În ultimul meu articol, legat de “Generatia EU”, am discutat care sunt problemele majore cu care se confruntă tinerii din ziua de azi, punând accent pe îndreptățire și pe nivelul crescut de depresie. Acum aș vrea să intru mai în amănunt în ceea ce privește atitudinea față de muncă a acestei generații (pentru a fi mai ușor de înțeles și pentru angajatori). Îmi voi prezenta ideile și sugestiile bazate pe încă o carte scrisă de Jean M. Twenge, anume “iGen: Why Today’s Super-Connected Kids Are Growing Up Less Rebellious, More Tolerant, Less Happy–and Completely Unprepared for Adulthood- and What That Means for the Rest of Us”.
CE DIFERĂ ÎN ATITUDINEA FAȚĂ DE CARIERĂ?
Pentru generațiile anterioare, aspectul social al locului de muncă era considerat un factor destul de important. Serviciul putea fi un prilej de a cunoaște persoane noi, de a interacționa și de a forma prietenii de lungă durată. Chiar dacă poate fi surprinzător, tinerii de acum nu pun atât de mult accent pe socializare. Așa cum relaționează mai puțin cu prietenii față în față în timpul liber, așa evită relaționarea și la locul de muncă.
În ultimul articol, am prezentat ipoteza conform căreia tinerii de acum sunt, de fel, idealiști și dau dovadă de un “optimism nerealist” când vine vorba de atitudinea față de carieră. Într-adevăr, au așteptări destul de mari. Dar, mai presus de asta, generația millennials are nevoie de un scop. Pentru angajatori, este important să înțelegeți faptul că munca lor trebuie să aibă însemnătate și să le aducă satisfacție în viața de zi cu zi. Vor rămâne loiali atât timp cât simt că locul de muncă le poate aduce oportunități de dezvoltare personală sau evoluție profesională. Tinerii nu-și doresc să rămână, mai mult decât este nevoie, într-un domeniu care nu se aliniază cu propriile pasiuni sau o companie care nu are o cultură îndreptată către angajați și nevoile lor.
LIPSA DE MOTIVAȚIE
Sunt sigură că nu o dată ați auzit generația de acum fiind descrisă ca leneșă și lipsită de motivație. Că nu sunt dispuși să lucreze din greu și să depună efort când vine vorba de carieră. În realitate, tinerii de acum sunt, și ei, tot oameni. Dar, crescând într-un context cultural diferit, sunt motivați de alți factori în comparație cu generațiile anterioare. După cum spuneam, vor să simtă că efortul pe care îl depun are un scop și că este apreciat în cadrul companiei. Oferiți feedback și dedicați timp pentru întâlniri unu-la-unu cu angajații (cu cât întâlnirea este mai relaxată, cu atât mai bine!). Dacă arătați faptul că sunteți dispuși să comunicați și să îi cunoașteți, atunci se va crea o relație de încredere iar angajații nu vor mai fi atât de tentați să schimbe locul de muncă.
FLEXIBILITATEA ȘI TIMPUL PERSONAL
Deoarece suntem în era tehnologiei, angajații nu mai sunt nevoiți să se limiteze la programul de lucru tipic de la 9 la 5. Pentru millennials, care sunt prin definiție individualiști, acesta este un aspect extrem de important. Mulți dintre ei doresc să beneficieze de un program flexibil de muncă, și chiar și de posibilitatea de a lucra de acasă, pentru a putea să își creeze un echilibru între viața personală și cea profesională. Vorbim de o generație care e copleșită de multitudinea de posibilități și de alegeri pe care trebuie să la facă, iar tinerii de acum preferă să se ocupe de proiectele personale și de pasiuni în timpul liber, în loc să se dedice complet companiei.
În concluzie, angajatorii nu ar trebui să pună atât de mult accent pe aspectul social, munca în echipă sau pe mediul din cadrul companiei. În schimb, ar trebui să facă apel la individualismul specific acestei generații, oferindu-le angajaților oportunități în care să se dezvolte și să se simtă apreciați. Să se simtă provocați și să fie puși în situații în care își pot folosi creativitatea și cunoștințele.