Mind Education

Cum evităm drumul de la „te iubesc” la divorț

„All you need is love” a fost imnul după care s-au condus generații întregi de îndrăgostiți, convinși că versurile lui John Lennon, interpretate magistral de către “Beatles”, exprimă perfect nevoia pe care o are un cuplu pentru a trăi “fericiți până la adânci bătrâneți”. În realitate, lucrurile stau complet diferit. Mai exact, conform studiului realizat de Școala pentru Cuplu, o divizie a Mind Education, pe un eșantion de 1000 de participanți, o relație de iubire durează 8,9 ani în cazul femeilor și 9,5 ani în situația bărbaților. Mai mult, studiul a arătat că majoritatea celor intervievați asociază iubirea cu îndrăgostirea, pe când, în realitate, această etapă durează doar între două luni și doi ani.

“Dincolo de datele pe care am reușit să le obținem, acest studiu scoate la suprafață un alt aspect important: cuplurile asociază iubirea cu îndrăgostirea. Cu alte cuvinte, se așteaptă ca sentimentele pe care le trăiesc în prima etapă a relației, cea de îndrăgostire, care poate dura de la 2 luni, la 2 ani, să se perpetueze. Își doresc o căsnicie armonioasă fără să își asume, însă, efortul emoțional pe care îl cere relația și ajung să își saboteze viața din cauza așteptărilor nerealiste sau a fanteziilor despre iubire. Vestea bună este că separarea sau divorțul pot fi prevenite, mai ales atunci când ceri ajutor din timp și nu lași relația să se erodeze”, a explicat Domnica Petrovai, psihoterapeut și fondator al Școlii pentru Cuplu. 

Studiile și practica în domeniu arată că, fără ajutor de specialitate, 80% dintre cuplurile care trec printr-o perioadă de 3-4 ani de certuri și tensiuni inerente se despart. În România, finalul relației de iubire survine după 8,9 ani de căsnicie în cazul femeilor și după 9,5 ani, în rândul bărbaților. Așa se întâmplă că, în țara noastră, la fiecare 4,6 căsătorii există un divorț, potrivit Eurostat (2017).

Tabloul este completat de faptul că 64% dintre participanții la studiul Școlii pentru Cuplu nu au apelat niciodată la terapie de cuplu, iar un procent semnificativ, de 22,2%, a luat în calcul posibilitatea accesării serviciilor de psihoterapie, însă nu și-a dus intenția la bun sfârșit. Doar 14% dintre respondenți au cerut ajutor de specialitate, iar acest lucru s-a întâmplat după 2-3 ani de conflicte în cuplu.

“Din cauza culturii în care am crescut și a lipsei modelelor, românii au nevoie să învețe ce înseamnă iubirea, iar acest lucru trebuie să se întâmple, mai ales, la începutul relației, când cei doi au disponibilitatea de a investi în bunăstarea căsniciei. Pe de altă parte, terapia de cuplu previne divorțul și îmbunătățește starea de sănătate fizică și mintală a celor doi parteneri, iar acest lucru este cu atât mai important cu cât noi, românii, abia învățăm că este o dovadă de maturitate și prețuire a iubirii să ceri ajutor de le specialiști”, a mai spus Domnica Petrovai.