Mind Education

Jurnal de părinte: Cum îi învățăm pe copiii noștri ce este încrederea

Săptămâna trecută, în cadrul emisiunii “Jurnal de părinte” difuzată de Radio Cluj, Domnica Petrovai, psiholog clinician și psihoterapeut, a vorbit despre încrederea în relații, despre cum îi învățăm pe copiii noștri ce este încrederea.

Înregistrarea audio a emisiunii o puteți găsi mai jos:

 

 

 

Orice relație de cuplu are conflicte. Este ceva firesc, așa evoluăm. Însă, tensiunile și problemele noastre nerezolvate îi dau copilului un sentiment de nesiguranță. Sunt părinți care spun că „noi nu ne certăm de față cu copilul” însă copilul simte răceala, retragerea afecțiunii, tăcerea, lipsa dragostei și aprecierii în cuplu. Și devine vigilent la ce se întâmplă între noi. Devine „grijuliu” într-un sens nesănătos pentru el. Începe să fie preocupat de fericirea părinților într-un mod nepotrivit. Să nu-i supere, să le facă pe plac, să le facă bucurii. Și uită de el, de ea. Nu mai are libertatea de a-și trăi copilăria. Să se simtă liniștit să exploreze, să poată conta pe noi, să ne ceară ajutorul. Cum să ne ceară ajutor când îi este greu când își vede părintele copleșit de griji sau trist și îngrijorat, sau furios. Îl va proteja pe părinte. Și el va deveni din ce în ce mai singur. Și va căuta sprijin poate în altă parte sau va învăța că trebuie să se descurce singur, că nu poate fi nimeni lângă el.

Sau, copilul devine complicele unuia dintre părinți; unul dintre părinți sau ambii se confesează copilului. Și copilul devine și el responsabil de problemele sau incapacitatea lor de a-și rezolva problemele. Părintele simte nevoia „urgentă” de a-i împărtăși copilului „adevărul” despre celălalt părinte. Să lăsăm copiii să descopere propriile lor adevăruri. Însă, ori de câte ori vă atacați și nu rezolvați problemele, copilul d-voastră trăiește o suferință.

Copiii au momentele lor de disconfort și, din cauza dificultăților de autocontrol, trăiri precum teama, furia, tristețea sunt mult mai dese. Încredere înseamnă pentru copil să simtă că părintele vede că îi este greu și nu îl pedepsește, respinge, abandonează. Fiți convinși că atunci când copilul dumneavoastră reacționează prin gesturi nepotrivite (țipă, înjură, aruncă, critică) se simte vulnerabil, amenințat sau în pericol și se apără. Nu este „rău”. Este vulnerabil. Și îl iubim, mai ales când se simte vulnerabil, atunci are cea mai mare nevoie de noi.

Rubrica “Jurnal de părinte”, realizată în colaborare cu Domnica Petrovai, poate fi urmărită în fiecare miercuri de la ora 13.30, pe frecvențele Radio Cluj (95,6 FM – în Cluj).