Mind Education

Cum modifică practica mindfulness creierul adolescenților

Practica mindfulness reprezintă capacitatea de a “a fi atent la viața ta, aici și acum, cu bunăvoință și curiozitate.” (Saltzman, A, 2011) sau “să fii atent la ceea ce se întâmplă în interiorul și în exteriorul tău, aici și acum.” (Debra Burdick, 2013).

Antrenarea capacității de a fi mindful îi susține pe adolescenți în integrarea mai ușoară a schimbărilor pe care le trăiesc – schimbări sociale, cognitive, intelectuale sau fiziologice. Creierul lor, aflat în continuă schimbare, dezvoltă acum căi neuronale pentru reglarea și gestionarea emoțiilor, care vor influența modul de acțiune în viața adultă.

Studiile, ale căror rezultate au fost măsurate înainte și după un curs de 8 săptămâni de exerciții zilnice, arată că practica mindfulness modifică creierul în mod substanțial.

Aceste modificări ale creierului au, așadar, ca efect o mai bună reglare emoțională, stabilizarea dispoziției sau îmbunătățirea stimei de sine. De asemenea, se observă un nivel crescut de optimism, mai multe emoții pozitive, o mai bună asumare a propriei persoane, dar și scăderea anxietății, a stresului sau a depresiei.