Mind Education

Cum să ai un copil odihnit și fericit, cu un atașament sigur

Atunci când ești părinte, îți dorești ce este cel mai bine pentru copilul tău, vrei să fie sănătos, să mănânce, să fie odihnit, să crească, să ajungă independent, să formeze o relație de atașament sigură și câte și mai câte.

Atașamentul este important indiferent de vârstă

Atașamentul se formează în primii 2 ani de viață și așa cum este el văzut din prisma copilului, reprezintă o legătura care îl ajută să-și regleze mai bine emoțiile și să exploreze, reprezintă o încredere profundă pe care copilul o are în disponibilitatea și capacitatea de reacție a îngrijitorului.

Există 4 tipuri de atașament posibile: sigur, anxios, ambivalent și dezorganizat. Cu siguranță cel care ni-l dorim să-l avem este cel sigur.

Ca și adult, a avea dezvoltat un tip de atașament sigur înseamnă că tu poți să te apropii ușor de alte persoane, că te simți confortabil cu apropierea altor persoane și te simți bine atunci când tu depinzi de alții și alții depind de tine, îți este ușor să empatizezi cu persoanele din jurul tău, încercând să găsești echilibrul între intimitate și independență. Dacă tu ai un atașament sigur atunci îți va fi mai ușor să transmiți asta copilul tău.

Provocările somnului pentru copil și pentru părinte

Da, lipsa somnului îți afectează starea de spirit, luarea deciziilor, sănătatea și nu numai. Atunci când nu dormim suficient, putem intra într-o stare de supraviețuire, putem ușor să ajungem să vrem să dormim cu orice preț, este greu să mai luăm în considerare impactul asupra noastră sau asupra relației de cuplu sau cum influențează modul actual de adormire somnul lui în viitor. Se poate întâmpla să te trezești poate că voi adulții dormiți separat ca măcar unul din voi să doarmă, sau adormindu-l tu de fiecare dată observi că adoarme mai repede și așa poți să dormi și tu, însă asta creează niște tipare, niște obiceiuri și corespunzător niște așteptări din partea copilului și de multe ori frustrări și distanțări la nivelul cuplului. Așa că nu uitați de nevoile voastre, individuale, de cuplu și luați decizii conștiente, nu din supraviețuire.

Da, în primele luni de viață este normal să dormim mai puțin și corpul nostru este pregătit să facă asta, însă din păcate nu putem duce oboseala mult timp fără să plătim anumite costuri. Este bine pe de altă parte să știi că pe măsură ce copilul crește numărul trezirilor este normal să scadă nu să crească. Până la vârsta de 4 luni copiii se trezesc de 1-3 ori, însă  pe măsură ce se apropie de vârsta de 9-12 luni copiii de regulă pot să doarmă toată noaptea. Da, mai sunt excepții, însă să nu le lăsăm să devină regulă.

Este bine să știi că odihna copilului tău depinde de mai mulți factori: temperamentul lui, de programul pe care i-l faci tu, de rutinele pe care i le creezi, de emoțiile lui de peste zi, de emoțiile tale și starea ta de spirit, de calitatea timpului petrecut împreună și nu în cele din urmă de modul în care adoarme, adică asocierea de somn pe care i-ai creat-o. Și da, și odihna ta este importantă și asta nu te face egoist/egoistă  că îți dorești să dormi, să ai energie pentru a face lucruri, pentru a te bucura de lucruri alături de familia ta și nu numai.

Însă când vrem să obținem odihna copilului și vrem să schimbăm modul de adormire apare întrebarea: pot să fac asta fără să-l traumatizez pe copil și să îi afectez încrederea, respectiv atașamentul?

 Cum să ai un copil odihnit și fericit cu un atașament sigur

Ca să ai un copil odihnit spuneam că este nevoie ca asocierea de somn să fie în controlul lui și îți pot spune cu siguranță că poți să schimbi modul de adormire și în același timp să păstrezi sau să formezi un atașament sigur.

Iată ce ai de făcut atunci când te hotărăști să schimbi modul de adormire, să fie în controlul copilului:

  1. Fii un părinte relaxat, responsiv emoțional. Pentru a atinge un atașament sigur nu există un set de reguli/de comportamente pe care trebuie să le îndeplinești ci mai degrabă este o stare de spirit, un mod de a fi cu copilul, o sensibilitate la ceea ce simte copilul. Vorbim de o conectare cu copilul, de a fi atent la semnalele pe care ni le dă, de a fi alături de el în dezvoltarea noilor abilități, de a-l susține în explorare, de a-i oferi un cadru sigur în care să-și exprime emoțiile, de a fi sensibil la nevoile lui, dar a-i pune limite calde și sigure atunci când este cazul.
  2. Îndeplinește-i nevoile ori de câte ori poți și preia controlul când este cazul. Schimbarea modului de adormire poate să fie un caz în care este nevoie să preiei comanda.
  3. Ajută-l să își exprime emoțiile, nu i le opri, organizează-i-le, conține-i-le oferă-i un cadru de siguranță.
  4. Fă schimbarea dintr-o atitudine pozitivă și încrezătoare.
  5. Petrece ziua timp de calitate cu copilul tău pentru ca el sa nu-ți ceară acel timp la adormire sau noaptea
  6. Asumă-ți noul tău rol de a fi lângă el în acest proces de învățare, nu să faci în locul lui.
  7. Asigură-i odihna, fă-i un program, oferă-i condiții prielnice somnului, creează-i o rutină.
  8. Creează de la început oportunități pentru a învăța să adoarmă singurel jos punându-l semiadormit la culcare sau asigură-te că are cel puțin 4-6 luni atunci când vrei să schimbi modul de adormire.
  9. Fii consecvent în schimbare.
  10. Nu încerca să fii părinte perfect. Pentru a forma un atașament sigur nu este nevoie să fim “conectați” 100% din timp, atașamentul se poate forma sigur și dacă îndeplinim nevoile din prisma atașamentului în minim 30% din situații, ceea ce ia destul de mult de pe umerii noștri, ne permite să ne relaxam un pic și, de ce să nu recunoaștem, copilul, are nevoie de un părinte relaxat nu de unul stresat.

Așa că vă doresc să dormiți bine și să vă găsiți echilibrul în familie!

 

Mona Ciurezu este Psiholog și Specialist în somnul copilului și al adultului. De 4 ani de zile ajută familiile din Romania să își găsească echilibrul din prisma somnului și nu numai. Este și ea mama la rândul ei, are 2 copii – un băiețel de 8 ani și respectiv o fetiță de 5 ani – și a trecut și ea prin provocările aferente somnului copilului, cunoscând astfel cât de important e să îți găsești echilibrul, pentru a te putea ocupa conștient de copii și de alte zeci de lucruri pe care le avem de făcut zilnic.