Mind Education

Cum să îți dai seama dacă ești sau nu într-o relație abuzivă

Într-un interviu recent pentru Glamour, Domnica Petrovai a vorbit despre semnele de abuz în relații, cum să ieși dintr-o relație abuzivă și ce înseamnă o relație sănătoasă. Puteți citi întregul articol aici: https://goo.gl/ftBkDs 

Cele mai evidente cazuri de abuz într-o relație sunt și cele mai grave. Vorbim despre violența fizică sau verbală, care ar trebui să tragă un semnal de alarmă încă de la primul cuvânt urât adresat de partener, sau, în cel mai rău caz, încă de la prima palmă.

Uneori, însă, abuzul se întâmplă la un nivel mult mai subtil, și nu ne dăm seama decât la sfârșitul unei astfel de experiențe, când faptul e deja consumat. Deși probabil că simțim din timp că relația cu partenerul nu mai funcționează, putem ajunge chiar să ne simțim vinovate pentru felul în care decurg lucrurile și încercăm să reparăm ceea ce nu am stricat. 

De multe ori ne este greu să recunoaștem că partenerul se comportă abuziv și să acceptăm că lucrurile nu pot rămâne așa. „Una din marile fantezii și iluzii în cuplu este că iubirea ta poate vindeca rănile celuilalt. Nu, nu le vindecă, dar te poate trage și pe tine într-un hău emoțional de unde cu greu vei ieși. Fii cu grijă pentru tine și pune limite clare și ferme, și fără să cazi în învinovățire, înțelege cum ai contribuit și ai menținut și tu abuzul prin nesiguranțele tale,” ne sfătuiește Domnica Petrovai.