Mind Education

Carte bună: Cum să ne simțim bine împreună: secretul funcționării relațiilor

 

Cartea pentru săptămâna aceasta este „Cum să ne simțim bine împreună: secretul funcționării relațiilor”, tradusă recent la Editura Herald. David Burns, psihiatru cu îndelungată practică clinică, profesor la Universitatea Stanford, pornește de la bazele terapiei cognitiv-comportamentale și propune un drum spre noi înșine, caută problemele care ne fac viața mizerabilă în relații și ne oferă instrumente care să ne ducă spre conștientizare și reparare.

Dacă vă doriți o carte despre puterea vindecătoare și magică a iubirii, ce pică din cer sau este în responsabilitarea partenerului, ei bine „Cum să ne simțim bine împreună: secretul funcționării relațiilor” nu este poate cea mai potrivită alegere. Lucid, clar și concret, Burns aduce puterea de a repara relațiile în mâinile fiecăruia dintre cei implicați. Cu ce contribui eu la funcționarea, bună sau mai puțin bună a relației?

De multe ori, spune Burns, oamenii nu își doresc intimitatea. Este mai simplu să rănesc, să resping, să judec, să plec. În focul conflictelor, recompensa de moment, ca urmare a acestor comportamente, este mai savuroasă față de investiția pe termen lung în binele conviețuirii. Soluțiile de reparare a relației pe care Burns le propune, pornesc de la trei principii esențiale, iar acestea sunt: provocăm și menținem în relații exact acele probleme care ne deranjează cel mai mult. Al doilea – negăm și respingem rolul activ pe care l-am avut în declanșarea conflictului, pentru că este dureros să ne uităm la propriile noastre probleme, și pentru că avem recompense și din starea conflictuală. Cel de-al treilea principiu este legat de puterea pe care o avem, de multe ori fără să fim conștienți, de a schimba relația, odată ce ne oprim să învinuim partenerul și să începem schimbarea cu noi înșine.

Dacă vă doriți așadar să învățați ce aveți personal de făcut să vă fie mai bine, dacă v-ați săturat să așteptați ca ceilalți să se schimbe pentru a avea relații bune cu ei, cartea lui David Burns „Cum să ne simțim bine împreună: secretul funcționarii relațiilor”, poate fi o soluție.

Cartea „Cum să ne simțim bine împreună: secretul funcționarii relațiilor” are, în perioada 4-10 mai 2017, reducere de 20% în librăriile Cărturești din Cluj-Napoca.

Vă doresc o lectură rodnică și relații bogate!