Mind Education

Cum să-ți salvezi căsnicia când totul pare pierdut

De cele mai multe ori, cuplurile care vin la terapie spun că ceea ce nu funcționează între ei este comunicarea. Sau vor să rezolve rapid conflictele, sunt nerăbdători să găsească soluțiile cele mai bune.

Partenerii află pe parcursul procesului terapeutic că, dacă se reconectează emoțional, relația are șanse să devină din nou funcțională, după care vor fi influențate în bine toate domeniile vieții lor. Este foarte util ca partenerii să  învețe să își reclădească resursele de iubire prin conectare emoțională, împreună cu multe acțiuni și comportamente concrete. Doar așa vor reuși ca apoi să își rezolve din probleme. E important să înțeleagă că nu pot rezolva probleme dacă nu au aceste resurse. Este ca și cum ai vrea să folosești o mașină la capacitate maximă, dar fără să o alimentezi cu benzină.

Școala pentru Cuplu a realizat prima cercetare cantitativă la nivel național care diagnostichează resursele și provocările cuplurilor din România. Una dintre concluziile valoroase ale acestei cercetări este că satisfacția în relație depinde, în primul rând, de:

fără să fie diferențe între femei și bărbați.

O relație de cuplu împlinită depinde, în primul rând, de parcursul personal, emoțional al fiecăruia dintre parteneri și, în al doilea rând, de dedicarea și angajamentul față de relație.

De asemenea studiul aduce în atenție că atunci când apar provocări în cuplu sau când relația de cuplu este supusă unui stres cronic, angajamentul partenerilor față de relație asigură viitorul acesteia. A fi angajat în relația de cuplu înseamnă a sta în disconfortul conversațiilor dificile, al momentelor de deziluzie, dezamăgire și deznădejde, a nu renunța prea ușor la partener și la căsnicie și mai ales a avea comportamente care să aducă valoare și apropiere.

Psihoterapeutul de cuplu Mort Fertel este de părere că provocarea în perioadele dificile ale cuplului este ca cei doi să redevină suflete pereche și să nu încerce să îl schimbe pe partener, nici la propriu și nici la figurat. Energia consumată pentru a găsi pe altcineva ”mai potrivit” pentru noi este mult mai mare decât cea pe care o putem folosi pentru a-l iubi din nou pe cel lângă care suntem deja. Nu putem schimba pe nimeni, dar putem să refacem conexiunea cu partenerul nostru. Iar pentru a menține o conexiune profundă e bine să ne folosim de înțelepciune și de angajamentul pentru relație. Siguranța în căsnicie este dată de angajament și de acțiuni concrete. Cei doi vor dori să se îmbunătățească pe ei – datorită – iubirii pe care o simt unul pentru altul și nu – pentru ca – să se poată iubi. Vor să fie buni și valoroși pentru celălalt, pentru că îl iubesc deja.

Mai mulți psihoterapeuți de cuplu, printre care Mort Fertel (Marriage Fitness) și Michele W. Davis (Salvează-ți căsnicia în 7 pași), subliniază care sunt cele mai importante principii de respectat pentru a-ți salva căsncia aflată în dificultate:

Cheia succesului pentru reconectarea în căsnicie constă în disciplină și consistență a comportamentelor, conștientizare a ce este important pentru relație și disponibilitate pentru iubire. Mai multe practici zilnice, acțiuni concrete, sunt recomandate în sprijinul principiilor enumerate:

O altă concluzie valoroasă a studiului Școlii pentru Cuplu:

Cercetarea ne-a arătat că multe cupluri au nevoie să evolueze către relațiile mature, ghidate de claritate și nu de vulnerabilități sau presiuni. E nevoie să nu mai idealizăm relația și să înțelegem că împlinirea vine în cuplu cu un efort conștient și cu angajament din partea ambilor parteneri.

Recomandări bibliografice și de studiu:

Trai în Doi  – Domnica Petrovai

Marriage Fitness – Mort Fertel

Salvează-ți căsnicia în 7 pași – Michele Weiner Davis