Cum să-ți salvezi căsnicia când totul pare pierdut

De cele mai multe ori, cuplurile care vin la terapie spun că ceea ce nu funcționează între ei este comunicarea. Sau vor să rezolve rapid conflictele, sunt nerăbdători să găsească soluțiile cele mai bune.
Partenerii află pe parcursul procesului terapeutic că, dacă se reconectează emoțional, relația are șanse să devină din nou funcțională, după care vor fi influențate în bine toate domeniile vieții lor. Este foarte util ca partenerii să învețe să își reclădească resursele de iubire prin conectare emoțională, împreună cu multe acțiuni și comportamente concrete. Doar așa vor reuși ca apoi să își rezolve din probleme. E important să înțeleagă că nu pot rezolva probleme dacă nu au aceste resurse. Este ca și cum ai vrea să folosești o mașină la capacitate maximă, dar fără să o alimentezi cu benzină.
Școala pentru Cuplu a realizat prima cercetare cantitativă la nivel național care diagnostichează resursele și provocările cuplurilor din România. Una dintre concluziile valoroase ale acestei cercetări este că satisfacția în relație depinde, în primul rând, de:
- satisfacția emoțională,
- satisfacția sexuală
- angajamentul în relație,
fără să fie diferențe între femei și bărbați.
O relație de cuplu împlinită depinde, în primul rând, de parcursul personal, emoțional al fiecăruia dintre parteneri și, în al doilea rând, de dedicarea și angajamentul față de relație.
De asemenea studiul aduce în atenție că atunci când apar provocări în cuplu sau când relația de cuplu este supusă unui stres cronic, angajamentul partenerilor față de relație asigură viitorul acesteia. A fi angajat în relația de cuplu înseamnă a sta în disconfortul conversațiilor dificile, al momentelor de deziluzie, dezamăgire și deznădejde, a nu renunța prea ușor la partener și la căsnicie și mai ales a avea comportamente care să aducă valoare și apropiere.
Psihoterapeutul de cuplu Mort Fertel este de părere că provocarea în perioadele dificile ale cuplului este ca cei doi să redevină suflete pereche și să nu încerce să îl schimbe pe partener, nici la propriu și nici la figurat. Energia consumată pentru a găsi pe altcineva ”mai potrivit” pentru noi este mult mai mare decât cea pe care o putem folosi pentru a-l iubi din nou pe cel lângă care suntem deja. Nu putem schimba pe nimeni, dar putem să refacem conexiunea cu partenerul nostru. Iar pentru a menține o conexiune profundă e bine să ne folosim de înțelepciune și de angajamentul pentru relație. Siguranța în căsnicie este dată de angajament și de acțiuni concrete. Cei doi vor dori să se îmbunătățească pe ei – datorită – iubirii pe care o simt unul pentru altul și nu – pentru ca – să se poată iubi. Vor să fie buni și valoroși pentru celălalt, pentru că îl iubesc deja.
Mai mulți psihoterapeuți de cuplu, printre care Mort Fertel (Marriage Fitness) și Michele W. Davis (Salvează-ți căsnicia în 7 pași), subliniază care sunt cele mai importante principii de respectat pentru a-ți salva căsncia aflată în dificultate:
- Pune dragostea pe primul loc – prioritizează relația și partenerul, decide acum că el/ea este pe primul loc în viața ta.
- Dăruiește, oferă – a oferi este în sine o declarație de dragoste; îl iubești pe cel căruia îi dăruiești și de asemenea construiești iubire în tine, dăruind.
- Treci de la EU la NOI – îmbrățișează unicitatea, interesele, valorile celuilalt, rămâi interesat de partenerul tău chiar dacă nu împărtășești aceleași pasiuni cu el; implicarea creează conexiune.
- Salvează-te pe tine și relația ta – uneori e bine să te abții sau chiar să te oprești din a face lucruri dăunătoare pentru relație. Nu îți poți împărtăși sufletul cu altcineva din afara relației și să rămâi conectat în cuplu, chiar dacă este un prieten sau cineva din familia extinsă. Cheia iubirii este să rămâi disponibil pentru partenerul tău, să îi oferi exclusivitate.
- Asigură-te că știi ce vrei – nu poți să ceri ceva partenerului fără să ai o imagine clară asupra ceea ce vrei în căsnicia ta.
- Schimbă strategiile – dacă ai încercat mereu ceva și nu funcționează, atunci schimbă, fă ceva diferit. Scopul este să obții mai multă apropiere și înțelegere în relația ta și nu să demonstrezi că ai dreptate.
- Continuă să faci lucruri pozitive – în fiecare zi.
Cheia succesului pentru reconectarea în căsnicie constă în disciplină și consistență a comportamentelor, conștientizare a ce este important pentru relație și disponibilitate pentru iubire. Mai multe practici zilnice, acțiuni concrete, sunt recomandate în sprijinul principiilor enumerate:
- Conversații zilnice de încărcare cu energie – nu mai lungi de 1 minut, în care împărtășiți ceva amuzant, vă spuneți – te iubesc, sau ceva drăguț despre copiii voștri.
- Conversații planificate – 1 dată pe săptămână, de maxim 20-30 de minute, în care nu subiectul este important, ci conexiunea dintre voi. Vorbiți despre ceva personal, romantic, intim.
- Atingeri – simple, de minim 3 ori pe zi, fiecare dintre voi pentru celălalt.
- Invită partenerul la întâlnire – 1 dată pe săptămână, așa cum petreceați timpul la începutul relației. Focusul să fie unul pe celălalt și nu pe ceea ce faceți în această întâlnire.
- Planificați o vacanță romantică în doi – câte un weekend, de minim 3 ori pe an.
- Pregătește o petrecere surpriză de ziua de naștere a partenerului – invitații sunteți doar voi doi.
- Să ai fotografii – pe care să le porți cu tine și care să îți amintească cine ocupă un loc în inima ta.
- Stabilește o întâlnire de afaceri – 1 dată pe săptămână, în care să discutați minim 45 de minute despre problemele administrative ale familiei. Așa vă rămâne timp pentru iubire în restul zilelor din săptămână.
- Oferă prezența ta – devenind o parte activă din și pentru partenerul tău. Cel mai important lucru ești Tu. Ceea ce tu oferi cu iubire are semnificație pentru partener, tocmai pentru că vine de la tine.
- Oferă sex de calitate – este o conectare emoțională profundă prin care vă dăruiți unul altuia.
- Oferă grija pentru nevoile tale și grijă pentru cele ale partenerului – dăruiți-vă reciproc nevoile voastre împlinite.
- Cunoaște-ți partenerul în intimitate – află ce vrea, ce își dorește și începe să-i dăruiești. Clarifică ce dorințe are, explorează fără judecată și fără evaluare. Dragostea este în detalii, iar a dărui creează dragoste.
- Dăruiește de minim 3 ori pe zi – fă lucruri mici, fără ca partenerul să ți le ceară, preia din responsabilități, dăruiește-i din timpul tău liber, fă-i surprize.
- Alege ceva din interesele partenerului tău – și arată-i interes, explorează, întreabă cum ai putea să te implici. Consideră că este o oportunitate și pentru tine să te dezvolți, totul fiind în beneficiul iubirii dintre voi.
- Fă loc pentru iubire – elimină distractorii sau ceva ce îți consumă timp în afara căsniciei. Trebuie să faci loc pentru NOI, să ai timp și energie pentru partener. Poate pierzi un hobby al tău, dar dacă acesta interfera cu relația voastră, atunci vei câștiga iubire.
- Fiți o echipă – așa veți reuși să transformați problemele din ceva ce vă îndepărtează în ceva care să vă unească în căsnicie. Munca de echipă , împreună, creează iubire.
- Lasă partenerul să te influențeze – dacă faci doar cum vrei tu, e posibil să iei decizia corectă, dar să pierzi relația.
O altă concluzie valoroasă a studiului Școlii pentru Cuplu:
Cercetarea ne-a arătat că multe cupluri au nevoie să evolueze către relațiile mature, ghidate de claritate și nu de vulnerabilități sau presiuni. E nevoie să nu mai idealizăm relația și să înțelegem că împlinirea vine în cuplu cu un efort conștient și cu angajament din partea ambilor parteneri.
Recomandări bibliografice și de studiu:
Trai în Doi – Domnica Petrovai
Marriage Fitness – Mort Fertel
Salvează-ți căsnicia în 7 pași – Michele Weiner Davis