Cum să te transformi într-o variantă mai bună a ta
În ediția de mai-iunie a revistei ZOOT #METAMORFOZE, Domnica Petrovai a vorbit despre ce și cum preluăm din relația cu părinții și cum conștientizarea acestor lucruri, prin psihoterapie, ne ajută să ne transformăm într-o variantă mai bună a noastră.
„Un exemplu extrem de valoros ca să ne dăm seama ce am preluat de la părinții noștri e felul asemănător cu al lor în care răspundem la anumite situații de viață. „Te observi ca fiind critic cu tine și cei din jur, respingi, perfecționist și vigilent, ce simți, eviți conflictele, te simți singur și nu știi cine ești, îți e rușine și simți că nu ești suficient de bun sau te simți adesea nedreptățit, îți e teamă de intimitate și nu ai încredere în ceilalți, crezi că toți vor să te folosească. Sunt doar câteva exemple care ne arată ce anume am fi putut să preluăm de la părinți.”
Totodată, cunoașterea și înțelegerea biologiei și temperamentului nostru sunt deosebit de importante în acest proces. Cunoașterea lui ne ajută să înțelegem de ce nu ne plac surprizele sau de ce avem nevoie de predictibilitate sau, dimpotrivă, de ce avem nevoie de noutate și incertitudine, de ce luăm deciziile lent sau rapid, de ce avem nevoie de socializare sau suntem persoane mai retrase. „Ca să fim bine cu noi înșine, e nevoie să fim congruenți și cu nevoile noastre biologice și primul pas către asta e autocunoașterea”, explică Domnica.
„Prin relația cu terapeutul devii mai atent la viața ta prezentă, la cum te simți tu cu tine, cât ești de mulțumit, cât de profunde, autentice, oneste și de încredere sunt relațiile apropiate, cu partenerul, copiii, prietenii și colegii sau cât de multe dezamăgiri ai trăit în relații și suferințe în dragoste. Toate te ajută să te înțelegi și să evoluezi.”
Deși suntem în 2017, psihologul Domnica Petrovai spune că psihoterapia e încă percepută adesea ca un lucru rușinos sau un semn de slăbiciune și neputință, nu ca o experiență de cunoaștere și evoluție. „Mulți gândesc: ce mă poate învăța pe mine cineva despre cum să îmi cresc copilul sau despre cum să mă împac bine cu soția sau soțul? Sunt din fericire și mulți care solicită sprijinul psihoterapeuților și percep procesul ca pe unul valoros, de mentorat. Mulți regretă că nu au cerut ajutorul mult mai devreme, mai ales cei care au eșuat în relații. Sunt și oamenii care vor consultații din alte motive, pentru că vor să fie soții sau soți mai buni, părinți mai buni sau vor pur și simplu o viață mai bună, de care să se bucure mai mult.”
Întregul articol semnat de Andreea Vasile poate fi citit aici Metamorfoze. Cum te ajuta psihoterapia sa te transformi intr o varianta mai buna a ta