Mind Education

Cuplu conștient: În corpul tău când faceți dragoste sau despre Mindful Sex

Îți dorești mai multă pasiune și, de ce nu, mult mai mult sex și dragoste, îți dorești momente în care să ai sentimentul că ești plin de viață și că explodezi de satisfacție? Pare un bun angajament pentru acest nou an, nu-i așa? Cum ai vrea să-ți trăiești viața? Și să faci să se și întâmple! Ai nevoie de un țel clar și de atenția zilnică pentru a-l îndeplini. De la sine nu vine, asta e clar! Și aș spune din fericire, pentru că este mult mai satisfăcătoarea viața când simți și știi că este în puterea ta să o trăiești așa cum alegi tu să fie.

Foto credit: Proiect Iubiri Urbane https://www.instagram.com/natalia_stolt/

Poate o să-ți spui că ești prea obosit/ă, ai prea multe griji pe cap, lucruri importante sau mai importante de rezolvat decât sexul, nu ai energie pentru așa ceva, ai copii și nu crezi că este reală o relație în care să fii și părinte responsabil și să ai parte și de pasiune în dormitor. Sau pur și simplu nu știi cum să îți recapeți vitalitatea și dorința sexuală și să nu te „trezești” că a mai trecut o zi, o săptămână, o lună, fără să ai parte de sexul extraordinar pe care-l visezi. Și să te plângi sau compătimești. Sau să renunți să te mai gândești. Poate așa nu doare atât de mult sau uiți de frustrare.

Însă dacă ai acest angajament față de tine, îți recomand câteva practici care te vor ajuta să-ți menții sau să te regăsești pe deplin, o viață trăită cu vitalitate, plăcere și dorință sexuală, cu momente de prezență și satisfacții sexuale care îți vor da și mai multă energie, poftă de viață și o altă perspectivă asupra vieții.

1.Faceți-vă un plan în acord cu ce vă doriți de la viața voastră sexuală. Vorbiți despre asta. Deschis și onest. Ce aveți nevoie zilnic, săptămânal, lunar, o dată pe an. Pare lipsit de romantism pentru unii, însă cred că sunteți de acord că nici răceala și lipsa de dragoste nu sunt deloc romantice. Și pentru cei mai sensibili la „planificări”, le propun să iasă din zona de confort și să-și reamintească motivația. De ce fac asta? Cum vreau să-mi trăiesc iubirea?

2. Practică prezența în viața ta și în cuplu zilnic. Ai nevoie să simți și să știi cum este să fii prezent în simțurile tale pentru a simți satisfacția sexuală pe deplin. 20 de minute de meditație zilnică face „minuni”. Consecvența însă este esențială. Ai ratat o zi, nu-i nimic, mâine e o nouă zi în care ai grijă de tine și de momentele tale cu tine. În loc să stai pe telefon, seara poți să stai cu soția/soțul tău, pur și simplu, nu e nevoie să faceți ceva anume, doar să fii prezent/ă. Mângâierile și tandrețea sunt expresia iubirii tale.

3. Pregătiți-vă să intrați în spațiul vostru erotic. Este o fantezie să mai credeți că veți fi pregătiți pentru sex oricând și oricum, mai ales după o zi de muncă. Reîncărcarea și de-tensionarea, calmarea minții iau timp. Chiar dacă nu ați intrat în casă cu gândul și dorința de a face dragoste, nu înseamnă că se poate întâmpla după ce vă mai relaxați. Fiți jucăuși unul cu celălalt, mângâierile și atingerile (atenție, non-genitale!) vă pregătesc corpul pentru a se reconecta cu erotismul. Și, nu uitați, rar se întâmplă să fiți pe aceeași lungime de unde, adică să aveți chef la fel de mult și în același timp. Mai ales corpul femeii are nevoie de mai mult răsfăț pentru trezirea erotismul. Să spunem cel puțin 20 min. Sigur, sunt și excepții, însă ele sunt rare. Să nu vă bazați pe ele!

4. Să fii în corpul tău când faceți dragoste. Obișnuiesc să le spun cuplurilor că mințile ocupate nu sunt pentru dormitor. În loc să fii „spectatorul” momentelor tale de intimitate, să te bucuri de ele. Chiar dacă mintea este obișnuită să evalueze, să judece, te reîntorci în prezent. Pentru unii ancora este respirația, ea îi ajută să se reîntoarcă în corp și senzațiile lor. Ajută mult de exemplu, dacă bărbatul face complimente femeii, cât de atrăgătoare este, mai ales că mintea ei fuge adesea în gânduri, „oare mi se vede burta?”, „ar trebui să fiu mai slabă”, „sânii sunt căzuți”, iar pentru bărbat, femeia să fie generoasă cu atingerile, să-l ajute să iasă din gânduri de evaluare a performanțelor, „oare de ce durează atât de mult?”, „o fi avut orgasm?” sau „oare am scris bine emailul?”. Observă gândurile, nu încerca să scapi de ele, îți recentrezi atenția pe respirație și alte senzații ale corpului.

5. O zi pe lună de răsfăț doar pentru voi doi. Să nu spuneți că este imposibil, că nu este! O zi de re-conectare, distracție, plăceri de tot felul, romantism. Avem atât de multă nevoie de distracții și bucurii noi, intense, savurate pe deplin. Poate fi un curs, de exemplu de masaj, urmat de o cină și o seară de dragoste, sau o plimbare la munte sau orice vă face să vă simțiți plini de viață. Sau uneori aveți nevoie de o zi de odihnă împreună, dormiți, luați masa, faceți dragoste. Liniște, plăcere savurate pe îndelete.

6. Un weekend romantic și erotic o dată la trei luni. Ca o mini vacanță, în care nevoile voastre erotice sunt răsfățate și prioritare. Studiile spun că avem nevoie de o pauză de la muncă o dată la trei luni, așa că această vacanță ar putea fi acea pauză după care tânjește corpul și mintea noastră.

Și vă reamintesc că orice plan are nevoie și de acțiuni, de o motivație puternică și de celebrarea fiecărui succes și bucurie!