Carte bună: Dacă bărbații ar vorbi… 7 chei pentru înțelegerea psihologiei masculine
Nu e vreun secret: adesea, într-un cuplu, pot să apară tensiuni din pura și, de altfel, fireasca neînțelegere a diferențelor dintre parteneri. Femeile și bărbații se comportă, simt, gîndesc, percep și acționează diferit… Cu alte cuvinte, au lumi interioare diferite.
Dacă femeia are mai degrabă nevoie de intimitate emoțională, pentru bărbat găsirea unei soluții sau rezolvarea unei situații sunt prioritare. Este, de aceea, cu atât mai important – și pentru unul și pentru celălalt – să se cunoască, să învețe că – și în ce fel – diferențele sunt departe de a-i despărți, ci mai degrabă îi pot face mai buni împreună.
Așadar, dacă acum două săptămâni cartea bună a fost despre femei, săptămâna aceasta recomandarea mea este Dacă bărbații ar vorbi…7 chei pentru înțelegerea psihologiei masculine. Scrisă de Alon Gratch, și publicată la editura Trei, cartea oferă o perspectivă amănunțită a psihologiei masculine.
Gratch, psiholog clinician, psihanalist, descompune și explică, prin povești din viața personală și din practica de la cabinet, modul în care bărbații văd lumea, simt și acționează. Viața bărbaților este analizată pe baza teoriilor și diverselor studii pe care le citează, și apoi privită prin prisma a șapte caracteristici specifice acestora – rușine, absența emoțională, nesiguranța masculină, narcisismul, agresivitatea, autodistrugerea și inițiativa sexuală. În ceea ce mă privește, am găsit cartea fascinantă, complexă, plină de povești și, mai ales, m-am bucurat să înțeleg lucrurile și din alt punct de vedere.
Gratch arată că rușinea bărbaților are legătura cu sentimentul de vulnerabilitate, cu faptul că este inacceptabil să se simtă slabi și ineficienți: Ei încearcă să evite această vulnerabilitate, proiectând-o asupra unei alte persoane.(…) Deși este un sentiment dureros, rușinea este și un scut, o metodă de apărare împotriva sentimentelor de vulnerabilitate. Astfel, ea servește drept semnal și aducere aminte pentru faptul că nu trebuie să o simțim (vulnerabilitatea). Cu toate că este deseori mascată sub aparențe inofensive, rușinea este în realitate prima linie de apărare a bărbaților.
Absența emoțională a bărbaților – adesea frustrantă pentru consoartele lor – este văzută de Gratch într-o manieră evoluționistă, o urmare a modului în care mintea bărbaților a trebuit să se adapteze la stimulii și contextele specifice vieții lor: Este foarte probabil ca absența emoțională a bărbaților să fie parte integrantă din hardware-ul lor emoțional, din predispoziția lor genetică, evolutivă. În plus după cum explică filozoful Myriam Miedzin, băieții erau tradițional educați să devină soldați, adică să omoare și să nu empatizeze. Și totuși, dintr-o perspectivă psihologică interioară, refuzul bărbaților de a simți are mai mult de a face cu capacitatea de a iubi decât cu cea de a ucide. După cum spunea, printre alții, psihanlista Karen Horney, lucrul de care le e bărbaților cel mai teamă este să nu se piardă într-o relație cu o femeie. Prin urmare, cu cât partenera are mai multă nevoie de ei, cu atât au și ei nevoie mai mult de spațiu fără ea.
Cu speranța că v-am făcut curioși/curioase, vă invit să citiți cartea și modul în care Gratch vede celelalte caracteristici masculine: nesiguranța masculină, narcisismul, agresivitatea, autodistrugerea și inițiativa sexuală.
Cartea Dacă bărbații ar vorbi… are, în perioada 23-29 martie 2017, reducere de 20% în librăriile Cărturești din Cluj-Napoca.