Mind Education

Importanța jocului sau… de-a baba oarba cu igiena mentală

Jocul este o nevoie fundamentală a omului. Atunci când eram copii nu era o problemă să ne jucăm, pentru că jocul reprezenta una din caracteristicile copilăriei. Dar cum rămâne cu această nevoie la vârstă adultă? Dispare odată cu trecerea anilor? Specialiștii în sănătate mintală afirmă că deși nevoia este la fel de mare la vârsta adultă, uneori poate chiar mai mare datorită nivelul crescut de stres experimentat zilnic, ea nu este satisfăcută niciodată pe deplin. Un studiu ne arată că în medie, pe zi, un copil de grădiniță râde de aproximativ 300 de ori. De câte ori râde un adult? De…17 ori pe zi. Extrem de puțin!

Ce este jocul ca nevoie fundamentală?

În general avem tendința de privi jocul ca pe ceva ce este opus altor „treburi serioase”: muncă, creșterea copiilor, implicare civică etc. Sau, ca pe o metodă prin intermediul căreia ne satisfacem alte nevoi fundamentale – ex. nevoia de relaxare. Însă, el este mult mai mult decât o activitate de relaxare, deoarece nu este doar un mijloc prin intermediul căruia încercăm să atingem alte obiective, ci este, simultan, și modalitatea de satisfacere a nevoii de joc și nevoia însăși. Practic, existența nevoii și satisfacerea ei este unul și același proces. Principala caracteristică a jocului, ca nevoie fundamentală, este dată de lipsa obiectivelor, a metodelor și a responsabililor. Chiar și banalul obiectiv „de a ne relaxa” îi poate știrbi calitatea „curativă”, deoarece presupune o evaluare ulterioară: ne-am relaxat sau nu?!? De asemenea, formele de joc ce presupun competiție, respectarea unor reguli stricte și în cadrul cărora există o modalitatea prin care ne comparăm performanța cu ceilalți sau cu noi înșine, au o redusă „valoare nutritivă” în ceea ce privește satisfacerea nevoii de joc. Deseori, în cadrul jocurilor structurate pe baza regulilor și a competiției, experimentăm mai mult stres decât experimentăm la muncă.

Caracteristicile jocului ce-i oferă statutul de nevoie umană fundamentală:

Care sunt tipurile de joc?

Infinite, pentru că fiecare individ este unic și pentru că jocul presupune manifestarea spontană a creativității, cea fără de limite. Important este să depășim stereotipurile sociale (prezentate mai jos) care ne împiedică să ne manifestăm. Trebuie doar „să ne dăm voie”, fără să analizăm, să evaluăm și să criticăm propriile noastre acțiuni, comportamente sau vorbe. Este ca și cum am desena, dar fără un model mental a ceea ce vrem să desenăm, ci pur si simplu așezăm culori pe hârtie, în funcție de stările noastre interne. Este ca și cum am sta întinși pe o pajiște și am elabora povești cu ajutorul norilor cu forme complexe, sau ca și cum am dansa, fără muzică, în funcție de cum ne dictează picioarele. Acest tip de joc liber am pierdut odată cu instalarea pseudo-ireversibilă a maturității.

Singura limită a jocului liber ar fi  respectarea normelor sociale de adecvare la contextul în care ne aflăm. Ar fi nepotrivit să începem să flirtăm cu partenerul când el ne spune că a avut o zi foarte stresantă la muncă și simte că explodează.

De ce este important jocul?

Beneficiile oferite de joc au fost observate și descrise de numeroase personalități ale istoriei universale. În urmă cu 3000 de ani, regele Solomon afirma – „Inima veselă este cel mai bun medicament, în timp ce un spirit trist usucă chiar și oasele”. Frideric Nietzsche face referire la faptul că o atitudine jovială ne poate ajuta mult  atunci când încercăm să răspundem unor întrebări dificile – „Nu cunosc altă modalitate de a mă ocupa de sarcinile importante decât în joacă”. Iar Friedrich Schiller este filosoful care a constatat că putem deveni ființe complete doar în cadrul jocului, adică atunci când ne exprimăm individualitatea – „Omul este întreg doar atunci când se joacă”

Efectele pozitive asupra stării emoționale:

Care sunt piedicile în calea satisfacerii nevoii de joc?

Principalele aspecte care ne împiedică să ne satisfacem nevoia de joc sunt cele legate de stereotipurile sociale, dar și de blocajele noastre emoționale:

Jocul și relația de atașament securizantă reprezintă cele două contexte sigure în cadrul cărora avem oportunitatea să ne exprimăm plenar particularitățile propriilor personalități și să ne descoperim resursele interne.

Bibliografie

Lenore Terr, Beyond Love and Work: Why Adults Need to Play, Ed.  Scribner, New York, 1999.

Paul Roberts, “Goofing Off” Psychology Today, Iulie/August 1995.