Mind Education

Jurnal de părinte: De ce au nevoie copiii de structură și reguli?

Atitudinea părinților față de reguli adesea este ambivalentă. Ori propun și impun prea multe reguli, mai ales în situații în care nu știu cum să rezolve altfel o problemă, ori cred că regulile sunt mult prea rigide și copiii au nevoie de mult mai multă libertate. Sau sunt perioade – cum este vacanța – în care părinții renunță la multe reguli din timpul anului școlar sau le păstrează pe toate fără flexibilitate. „Trebuie să dormi la ora 21” sau „E vacanță, stai cât vrei” și astfel copiii își pierd multe rutine pe care, mai apoi, sunt nevoiți,  cu efort, să le învețe când reîncepe școala sau grădinița.

Găsiți aici înregistrarea audio de la Radio Cluj a rubricii Jurnal de părinte:

 

De ce au nevoie copiii de structură și rutine?

În primul rând pentru că abilitățile lor de auto-control sunt limitate și au nevoie de noi adulții să le construim un mediu mai ușor, în care să poată funcționa. Imaginați-vă că aveți ciocolată în casă și pe masă, dar copiilor le cereți să nu mănânce ciocolată decât o dată pe săptămână. Cum va fi pentru ei? O permanentă frustrare, mai ales dacă adoră ciocolata. Structura, ordinea, rutinele îi ajută să facă alegeri mai ușoare și mai sănătoase. Fără să fie expuși la prea multe frustrări și fără să fie nevoiți să fie sancționați. De exemplu, ora de somn în timpul vacanței poate fi ceva mai flexibilă însă nu total și nu în fiecare zi, altfel va fi dificil pentru ei să-și reia rutina de somn.

Pentru copii structura, dacă nu este rigidă și impusă, le dă sentimentul de predictibilitate și scade stresul și impactul lui. Prea multe schimbări, prea multă noutate crește anxietatea lor.

Pe de altă parte, o familie are nevoie de reguli puține, alese atent doar în situații în care comportamentul nu poate fi învățat altfel. „Cu mingea te joci afară.” Și să fie despre ce pot să facă copiii, nu despre ce nu pot să facă ei.

Rubrica „Jurnal de părinte” poate fi ascultată pe frecvențele Radio Cluj (95,6 FM -la Cluj), în fiecare miercuri de la ora 13,30. Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.