Mind Education

Carte bună: De ce copiii noștri se transformă în tirani? Cum a fost abolită copilăria?

Cartea semnată de Michael Winterhoff și apărută la Editura Trei este diferită de multe cărți dedicate părinților pentru că vorbește despre îndreptățirea, controlul și puterea nepotrivită pe care mulți copii o au asupra relației cu părinții lor. Despre lipsa de autocontrol și empatie a multor copii din cauza relației simbiotice cu părinții lor.

Textul însă nu este o dezbatere despre vină, ci aduce în discuție cauzele problemelor și imaturității copiilor. Mi-au plăcut mult mesajele autorului: să privim copiii din nou drept ceea ce sunt: niște copii. În ziua de astăzi am început să-i facem, în calitate de mici adulți, egalii noștri și, altfel, să-i suprasolicităm neîncetat.

Adultul – părinte și profesor în prezent – este în pericolul de a deveni din ce în ce mai egocentric și mai narcisist, cu o mare toleranță la frustrare, atent doar la nevoile personale, cu un sentiment profund de îndreptățire și incapabil să-și asume responsabilitatea faptului că rănește sau se folosește de ceilalți. Copiii crescuți de un profesor/părinte centrat exclusiv pe nevoile lui riscă să devină la rândul lor narcisiști și egocentrici. Și, în consecință, să dezvolte reacții agresive, depresii și anxietăți din cauza lipsei de autonomie și auto-control. Recomand cartea părinților și profesorilor ca un bun instrument și o bună măsură a educației copiilor lor.

Lectură plăcută!