De ce femeile au nevoie de mai mult timp pentru ele
Ca femei, ne simţim de multe ori copleşite de avalanşa de lucruri pe care le avem de făcut. Sunt multe care concurează pentru a câştiga atenţia noastră. Ne gândim în acelaşi timp la copilul care este puţin răcit, proiectul care trebuie finalizat şi ce să mai mâncăm la cină. Suntem în acelaşi timp soţii, mame, angajate, fiice sau surori şi mereu în criză de timp. Timpul pentru noi este aproape ca inexistent.
De ce femeile au nevoie de mai mult timp pentru ele
În timp ce mă ocup de toate lucrurile care trebuie făcute, uit de multe ori că am nevoie şi de timp pentru mine. Timp în care să mă regăsesc. Să-mi pun gândurile în ordine. Să hotărăsc ce este mai important de făcut din toate lucrurile care sunt pe lista mea. Să fac ceva plăcut pentru mine, să-mi încarc bateriile. Ceva care să mă relaxeze şi să-mi bucure sufletul.
La fel ca mine, şi alte femei „uită” să-şi aloce timp pentru ele. „Nu mai am timp pentru mine” este replica cea mai frecventă. De fapt, am învăţat din vremea copilăriei noastre că timpul pentru noi nu este o valoare. Că nu avem nevoie de timp pentru noi. Nevoile ceilorlalţi (soţ, copii, părinţi ) sunt mai importante şi nevoile noastre trec pe planul doi, trei, patru în funcţie de cât este extinsă familia noastră.
Să vedem ce ne spun şi datele. În România, în ceea ce priveşte educarea şi îngrijirea zilnică a copiilor se implică 89% dintre femei şi 55% dintre bărbaţi. În ceea ce priveşte gătitul şi activităţile gospodăreşti zilnice se implică 75% dintre femei şi 41% dintre bărbaţi. (Eurofound, 2016).
Cu siguranţă, tot mai mulţi bărbaţi şi taţi se implică din ce în ce mai mult în creşterea copiilor şi a activităţilor zilnice. Am văzut şi cunosc mulţi bărbaţi, unii dintre ei şi taţi, grozavi. Dar, în cele mai multe case, responsabilitatea pentru bunul mers al vieţii de familie aparţine soţiei, respectiv mamei. Pornind de la „care este lista de cumpărături” până la „şedinţa cu părinţii a copilului” ţine tot de mamă.
Să facem un calcul simplu: dacă am un job full time, am grijă de copii şi alte treburi gospodăreşti, cât timp liber îmi mai rămâne şi pentru mine, ca femeie?
Ce ai putea face
Încearcă să-ţi dai seama dacă grija faţă de nevoile tale are un loc în agenda zilnică. Îţi doreşti poate să ai ceva timp pentru hobby-urile tale. Sau poate să ai din când în când o seară în oraş cu prietenele. Sau o plimbare prin parc să-ţi linişteşti mintea şi sufletul.
Uneori nu ştii ce să faci cu timpul pentru tine. Parcă nu îţi (mai) place nimic sau nu vrei nimic. Pentru că nevoile tale nu au contat până acum, te poţi simţi ciudat când încerci să faci ceva şi pentru tine. Încearcă să-ţi dai seama ce-ţi place şi ce nu-ţi place. Poţi să începi cu lucruri simple, de zi cu zi. Adu-ţi aminte de ceva ce-ţi făcea plăcere în trecut şi cu care ai pierdut legătura în prezent. Poate fi orice îţi dă sentimentul de împlinire şi bucurie. Aşadar, grija faţă de tine poate fi de mai multe feluri, de ex. o clientă în terapie mi-a spus că pentru ea psihoterapia este un mod de a face ceva bun pentru mintea şi sufletul ei. Indiferent ce anume te relaxează, important este ca un plus de prospeţime să se îndrepte către creierul şi corpul tău.
Împreună cu un terapeut, înţelege şi retrăieşte momente din copilăria ta care au legătură cu modul în care-ţi percepi nevoile în prezent.
Te simţi, de multe ori, vinovată când încerci să faci ceva şi pentru tine. „M-am dus la coafor, dar soţul a rămas singur cu copiii.” „ Tot amân sa-mi cumpăr o pereche de blugi, pentru că cei vechi s-au uzat. Dar avem cheltuieli mari cu copiii: meditaţii, activităţi extraşcolare”. Vinovăţia apare de fiecare dată când te pui pe primul plan. Ai nevoie să înveţi să tolerezi vinovăţia pentru a putea apărea schimbarea.
La fel cum ai grijă de familia ta, e important să ai grijă şi faţă de tine.