Mind Education

Depresia, boala secolului nostru

Auzim din ce în ce mai mult vorbindu-se despre depresie ca fiind boala secolului nostru. Și nu departe de adevăr, depresia este o tulburare afectivă foarte des întâlnită, procentul populației afectat de depresie fiind în creștere. La nivel mondial peste 300 milioane de oameni sunt afectați de această boală, iar în România este întâlnită în număr la fel de îngrijorător: aproximativ un milion de oameni. Datele de mai sus sunt raportate de Organizația Mondială a sănătății, dar cu siguranță cifrele reale sunt mult mai ridicate și nu sunt raportate din motive precum: slabă informare, incapacitatea de a recunoaște simptomele sau de a solicita ajutor dacă le identificăm la noi sau la cei din jurul nostru.

Depresia ne afectează și este un subiect foarte important atât la nivel individual cât și la nivel organizațional.

Acesta este și unul dintre motivele pentru care ne-am hotărât să creăm o serie de articole pe această temă care să explice mai bine ce stă în spatele acestei boli, cum apare, cum se manifestă, ce o susține și ce putem face în cazul în care simțim că noi sau cineva din jurul nostru este afectat. Și cum putem să ne implicăm mai mult și să luptăm împotriva ei.

Și deși este o tulburare foarte dificilă și complexă, există tratamente eficiente (psihiatrice și psihoterapeutice)  și soluții prin care cei apropiați (fie din familie, fie de la locul de muncă) pot fi alături și pot ajuta;  aspecte foarte importante dealtfel.

Cum recunoaștem depresia la noi sau la cei din jurul nostru?

Înainte de discuta despre aspectele care ne-ar îndrepta atenția către o posibilă depresie,  este important de menționat că acestea sunt doar orientative și că este esențial nu să ne autodiagnosticăm, ci mai degrabă să putem identifica dacă sunt aspecte dintre cele descrise în continuare care să ne îngrijoreze. Pentru ca în acest caz să putem apela cu încredere la ajutor specializat, de exemplu la psihoterapie.

În cazul depresiei, există mai multe aspecte care sunt perturbate pe o perioada mai lungă de timp,  aproximativ 2-3 săptămâni. Mai exact, existența depresiei ne afectează semnificativ calitatea vieții:

Ce cauzează sau favorizează apariția depresiei?

În general nu există un singur factor determinant al depresiei, ci o serie de factori care pe parcursul vieții individului există și acționează diferit, pentru ca mai apoi, interacțiunea lor să ducă la declanșarea depresiei. Fiecare individ este unic și astfel importantă este analiza individuală a resurselor personale, a evenimentelor de viață și a factorilor individuali și de mediu care pot favoriza apariția sau instalarea depresiei. Și abordarea adaptată a acestor aspecte.

Dacă ar fi să numim câțiva dintre cei mai importanți factori atunci am putea vorbi despre:

De ce să spunem nu depresiei?

Depresia, deși tratabilă, este considerată o tulburare dificilă și poate avea impact asupra multor aspecte ale vieții noastre. Depresia ne influențează organic și putem resimți fizic dureri de cap, de stomac sau scăderea sistemului imunitar. Poate determina sau favoriza disfuncții sexuale,  consum de substanțe, izolare socială, anxietate, automutilare, probleme în cuplu, familie sau la locul de muncă sau tentative de suicid.

Acestea sunt numai câteva dintre motivele care ne ajută să înțelegem că existența depresiei poate aduce cu ea și alte tulburări sau dependențe în viața noastră și că este important, ca pentru o viață bună a noastră cu noi și cu cei dragi, să îi înțelegem gravitatea și să avem curaj să cerem ajutorul pentru prevenție sau tratament. Revenim curând și cu alte articole pe această temă.

Dacă ai întrebări, îți dorești să aprofundezi acest subiect sau să faci o schimbare în viața ta, te pot ajuta. Scrie-mi la adresa irina@mindeducation.ro