Când un ochi râde, celălalt se simte în siguranță
Atunci când nimic nu mai ajută în discuțiile contradictorii cu partenerul, încearcă umorul! Râzi de acele detalii pe care le poți descoperi ca fiind amuzante. Magia râsului funcționează prin faptul că te ajută să te detașezi emoțional pentru câteva momente, oferindu-ți, totodată, posibilitatea să observi ce se întâmplă în mod real. Un alt plus este dat de posibilitatea de a te conecta la starea emoțională a partenerului care așteaptă să ajungeți la un numitor comun pentru a putea depăși împreună situația dificilă. Gândește-te la numeroasele situații conflictuale pe care le-ai avut cu partenerul tău și care ar fi putut fi ”salvate” cu ajutorul umorului și al râsului. Umorul este acea resursă care dizolvă toxicitatea acumulată în cadrul relației și reușește să transforme interacțiunea negativă într-una pozitivă.
Râsul acționează asupra psihicului tău în trei moduri:
- Fiziologic – mișcările corporale provocate de răs și de zâmbet, determină creierul să elibereze așa numiții hormoni ai stării de bine, printre care endorfina și oxitocina. Îmbrățișarea sau simpla atingere caldă a partenerului pot potența eliberarea acestor hormoni. Totodată, acești hormoni ai ”fericirii” reglează ritmul cardiac, circulația sângelui și ajută la instaurarea relaxării.
- Emoțional – cu siguranță te vei simți mai iubit atunci când abordați situațiile dificile cu zâmbetul pe buze.
- Rațional – orice comentariu care reușește să ”fure” un zâmbet, ajută creierul să se ”liniștească” și să analizeze logic informațiile, nu impulsiv. În loc să te simți neajutorat, observi că încă mai există speranță deoarece… zâmbești.
În general, premisa că nu poți râde în situații stresante este una falsă. Încearcă! Studiile arată că râsul și/sau zâmbetul va reduce nivelul stresului indiferent de situație.
Recrează situațiile în care vă amuzați împreună
Amintește-ți cum era la începutul relației. Era mai amuzant, nu? Probabil zâmbeai mai mult decât o faci în prezent. Și mai important este faptul că încercările de-al amuza pe celălalt îți ofereau satisfacție. Peste un timp, ”maturizarea” parcă te-a lovit peste față și parcă ai uitat cum se face. Dacă ai renunțat la acea ”prosteală în doi”, adu-o înapoi! Nu îți fie frică să reiei vechile obiceiuri care vă distrau. Dacă momentul este oportun, cel mai grav lucru care se poate întâmpla este să fii catalogat, pe un ton cald: ”Ești nebun!”
Bucuria împărtășită în cadrul cuplului este extrem de benefică deoarece endorfinele circulă prin corp o perioadă semnificativă de timp, după ce au fost eliberate și astfel partenerul va dobândi în mintea ta o reprezentare pozitivă.
Încearcă să ridici umorul la rangul de trăsătură stabilă a relației tale cu partenerul. Nu aștepta doar manifestările spontane ale acestuia. Practică-l zilnic precum practici sportul. Umorul este o abilitate care poate fi învățată și îmbunătățită.
Căută activ oportunitățile de amuzament
Descoperă partea amuzantă a fiecărei situații și încearcă să gândești precum un caricaturist. Însă, trebuie să fii adecvat contextului emoțional al partenerului și trebuie să eviți umorul malițios (ex. sarcasmul, ironia) care poate răni. De asemenea, evită să te transformi într-un bufon care exagerează teatral doar pentru a obține atenția ”publicului”.
Când vei începe să cauți activ lucruri amuzante pe care să le împărtășeșeti partenerului, o să găsești din ce în ce mai multe. Dacă le descoperi când partenerul nu este lângă tine, poți spune: ”Trebuie să-i spun asta și lui…”, și atunci parcă-l vezi cum pufnește în râs. De asemenea, îi poți transmite ceva amuzant prin intermediul canalelor de socializare – un filmuleț, un GIF etc. Asocierea pe care o va face partenerul între materialul trimis și expeditor, adică tu, poate fi interpretat ca un semn al grijii pe care i-o porți, deoarece conștientizează că îl ai în mintea ta chiar și atunci când nu este lângă tine.
Dacă este utilizat corespunzător, râsul te va apropia de partener și va reduce stresul din relație. Totuși, umorul se poate transforma într-o armă atunci când îl folosești pentru minimalizarea sau pentru criticarea partenerului. Nu uita: ”Râzi împreună cu partenerul. Nu, râzi de partener.”
Practică râsul cât mai des
Chiar și atunci când ești stresat sau indispus, există diferite modalități prin care poți experimenta râsul. Una dintre ele ar fi să-ți imaginezi starea emoțională din momentele de bucurie. De exemplu, îți poți reaminti o situație în care ai râs până ți-au dat lacrimile și astfel, inconștient, râsul din trecut devine râsul din prezent.
Deoarece râsul este contagios și ademenitor, simpla simulare a acestuia reprezintă o altă modalitate prin care îl poți experimenta. Este dovedit științific că, dacă mimezi câteva chicoteli sau dacă, ”forțat”, râzi zgomotos de câteva ori, într-un final vei reuși să râzi autentic. Poți încerca aceste ”jocuri” împreună cu partenerul. Fii curios, vezi ce iese!
Nu uita! De fiecare dată când zâmbești sau râzi, partenerul se va simți în siguranță în preajma ta deoarece, dacă ești bine dispus, nu mai reprezinți o amenințare. Totodată, buna dispoziție slăbește defensele psihologice care împiedică rezolvarea eficientă a dificultăților relaționale.
”Nimic nu unește oamenii mai bine ca râsul” Lev Tolstoi