Mind Education

Distanța și tăcerea în cuplu

Într-un cuplu, adesea partenerii reacționează diferit când simt că nevoile lor nu sunt împlinite: simt că nu sunt ascultați, înțeleși, se simt abandonați. Se instalează nesiguranța în cuplu, dar și o stare de disconfort ce, de obicei, ascunde nemulțumiri sau probleme personale ale unuia sau altuia. Altminteri, scenariul devine unul clasic: unul dintre parteneri se închide în el, se retrage, alege tăcerea și nu spune direct ce simte și ce vrea, în vreme ce celălalt simte nevoia să vorbească, să exprime, să își spună durerea.

Adesea cel care vrea să-și exprime durerea sau nemulțumirea devine critic, cicălitor, face reproșuri și aduce acuze. Și, astfel, se creează un cerc vicios și două tabere: un partener fuge, iar celălalt aleargă după el. Cu cât cel care fuge tinde să evite mai mult, cu atât cel care aleargă după apropiere devine din ce în ce mai critic: încearcă să controleze și mai mult relația și, implicit, partenerul. Controlul devine singura formă prin care crede că poate obține ceea ce își dorește. Și asta e trist. Și, din păcate, nu rezolvă nimic.

În realitate, cel care este evitat are nevoie ca partenerul lui să-i vină în întâmpinare, să îi acorde atenție, afecțiune. Să simtă că este iubit necondiționat, nu doar că partenerul răspunde la cererile lui, adesea exprimate vulcanic și dureros. Să se simtă văzut/ă, ascultat/ă, să simtă că durerea și nevoia ei/a lui de afecțiune, de iubire, contează pentru celălalt. Și, în același timp, să nu simtă că partenerul reacționează doar rece și distant. Și, în fine, să nu ajungă să spună că se simte sufocat de tine și să pună și mai multă distanță.

Distanța, răceala și tăcerea duc adesea la divorț. Cel care merge către partener, cu mult efort și energie, la un moment dat obosește și renunță: mult prea mulți ani în care s-a simțit neauzit/ă, deznadăjduit/ă și descurajat/ă. Și, uneori, acela este momentul în care cel care obișnuia să ia distanță începe să caute reapropierea. Atunci, de frica și de teama pierderii, vine către partener. Însă adesea este prea târziu.

Dacă tu ești cel care se distanțează de partener și îl evită, ai nevoie să faci următoarele lucruri: