Mind Education

Doar valorile comune ne mențin pe același drum

Încrederea și siguranța în cadrul unei familii sporesc în timp și aceasta are legătură și cu contextul de viață al celor doi soți. Este nevoie de un efort comun al ambilor. Pentru că de cele mai multe ori avem pretenția de la celălalt să fie sfânt, dar nu privim deloc la propria persoană.” Așa își începe Alina A. Rotaru de la Ziarul Lumina interviul cu psihoterapeutul și consilierul psihologic Domnica Petrovai. Un interviu despre valori și principii care trebuie să ghideze viața de familie. Iată mai jos câteva răspunsuri ale Domnicăi la întrebări:

Cât de importante sunt valorile comune în familie?

Sunt esențiale pentru că, atunci când cei doi au o viziune comună și valori comune, își pot ghida viața de cuplu în funcție de ele. Diferențele sunt atrăgătoare și ne sprijină să creștem amândoi, însă valorile comune ne mențin pe același drum și în aceeași călătorie.

Există un secret al succesului în viața de familie?

După perioada de îndrăgostire, toate cuplurile au un declin, însă cele care reușesc să-l oprească și să reclădească relația sunt cele care prioritizează cuplul. Sunt prezenți amândoi în relație și știu cât de important este să aibă grijă de relație. Cei doi au nevoie să devină conștienți, să se înțeleagă unul pe celălalt, să fie atenți la momentele de criză sau rupturi și să le repare, să știe că tensiunile, incompati­bilitățile și conflictele sunt provocările cuplului de a evolua, să nu evite conversațiile dificile și să învețe a le susține fără învino­vățire sau reproș. Sunt cuplurile care își păstrează gesturile simple, se țin de mână, se îmbrăți­șează, își trăiesc viața împreună, nu se sperie de conflicte. Compatibilitatea se câștigă, se dezvoltă. 

Ce sfat de bază, foarte important, ați oferi unei familii proaspăt întemeiate?

Să fie cu grijă pentru relație, ea se construiește cu răbdare și cunoaștere. 

Numeroase cupluri motivează despărțirea din cauza implicării exagerate a părinților: care sunt gra­nițele implicării parentale sănătoase? 

Da, suntem o cultură mult prea intruzivă, cu părinți care nu s-au desprins de copii și care își mențin controlul, ceea ce este extrem de nesănătos. Cuplul are nevoie de propria lui identitate, granițe și viață și asta nu înseamnă că familia de origine nu are un rol, ci este diferit de cel între un părinte și un copil. Este deja o relație între doi adulți. 

Puteți citi întreg articolul aici.