Mind Education

E perfect normal să nu fii ok

Despre fragilitatea creierului în vremuri de Coronavirus

“E perfect normal să nu fii ok”, este mesajul lui Naomi Osaka, numărul 2 la nivel mondial în clasamentul WTA, pe care celebra revistă TIME l-a pus pe copertă săptămâna trecută. O mărturie sinceră a unei sportive de top despre fragilitatea creierului uman, despre frica de a recunoaște că vin și momente în viață când nu suntem bine, despre nevoia de a ne conștientiza și accepta problemele și a ne purta mai mult de grijă.  

Studiile arată că, la nivelul Uniunii Europene, depresia și anxietatea sunt cele mai frecvente dezechilibre emoționale. Mai exact, 4 din 100 de europeni sunt diagnosticați cu depresie, în timp ce anxietatea afectează 5 din 100 de oameni. Pandemia de Coronavirus a accentuat și mai mult afecțiunile preexistente, un studiu al McKinsey arătând, de exemplu, o potențială creștere cu 50% a incidenței tulburărilor mintale și de comportament în această perioadă. E și firesc, pandemiile și, în general, focarele infecțioase au provocat, de-a lungul timpului, reacții psihologice în populații, așa că apariția, acum, a stresului și diferitor tulburări mintale nu trebuie să ne surprindă. Mai grav este că sănătatea mintală precară poate deveni o realitatea în viața fiecăruia dintre noi, având impact major în cuplu, la serviciu, în relația cu cei mici și chiar și în declanșarea unor boli grave, cum ar fi cancerul, infarctul sau accidentele vasculare.

Prin urmare, sănătatea mintală nu este o problemă personală, ce nu trebuie să depășească granițele propriei case, ci trebuie să devină o preocupare a comunității, cu atât mai mult cu cât, anual, se consumă bugete consistente – 3-4% din PIB în țările UE sau 180 de miliare de dolari în SUA-ca urmare a scăderii productivității angajaților și a creșterii numărului persoanelor cu dizabilități și a concediilor medicale.     

Din fericire, tot mai multe companii sunt preocupate de bunăstarea emoțională a angajaților, fie pentru că oameni din top management ajung să se convingă pe propria piele că sănătatea mintală nu este o fiță, fie pentru că au înțeles că eficientizarea costurilor medicale “trece prin creier”. Așa se face că, de exemplu, Starbucks a investit mai mult în asigurări medicale decât în cafea, iar trei producători auto de top au cheltuit mai mult pe asistență medicală decât pe oțel.  

Și atunci, dacă emoționalul ne afectează toate aspectele vieții, ce putem face pentru ca depresia să nu devină maladia secolului XXI?

  1. Să pornim de la sursă: să învățăm despre sănătatea mintală, despre semnalele pe care ni le dă creierul atunci când se prefigurează un dezechilbru, despre acțiunile concrete pe care le putem întreprinde atunci când nu suntem bine, dar, mai ales atunci când suntem bine și nu vrem să derapăm.
  2. Să vorbim deschis despre experiențele pe care le trăim, fără să ne fie frică să fim catalogați drept “nebuni” sau “fițoși”, pentru că putem salva oameni. Iluzia falsă că ești singurul care trece prin asta și că nimeni nu te poate ajuta chiar distruge vieți.
  3. Să cerem ajutor!
  4. Să fim mai empatici și mai buni față de cei fragili și cei care trec prin momente grele. E perfect normal să nu înțelegem în totalitate prin ce trec oamenii de lângă noi și e perfect normal să nu fim ok. 

Dacă vrei să înveți mai multe despre cum să ai o sănătate mintală bună, intră pe Sinergie.ro și alege cursul care îți poate oferi răspunsurile pe care le cauți.